Izvor: eKapija | Srijeda, 11.09.2019.| 12:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinika za urologiju UKC Tuzla dobila najsavremeniji laparoskopski stub

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
Klinika za urologiju UKC Tuzla dobila je novi moderni urološki stub za laparoskopiju i transuretralne resekcije prostate (TURP).

- Nabavkom novog laparoskopskog stuba omogućen je sigurniji tretman naših pacijenata, ali i bolji uslovi za operatora jer imamo bolji kvalitet slike i vizuelizaciju operativnog polja - pojasnio je načelnik Klinike za urologiju dr med. sci. Samed Jagodić i rekao da će novi urološki laparoskopski stub biti praktična podrška za uvođenje novih laparaskopskih procedura, čime će se omjer otvorenih operacija obrnuti u korist endoskopskih operacija, prenosi sajt UKC Tuzla.

Prema njegovim riječima, transuretralna resekcija prostate predstavlja zlatni standard u operativnom tretmanu benigne hiperplazije prostate, a urološka minimalno invazivna hirurgija pruža prednosti niskog morbiditeta i kratkotrajne hospitalizacije.

Do sada na Klinici za urologiju UKC Tuzla rađene su laparoskopske operacije varikocele, nefrektomije, adrenalektomije, pijeloplastike, kao i laparoskopske operacije cisti na bubrezima. Takođe su urađene i laparaskopske donor nefrektomije.

Osoblje Klinike za urologiju nastavlja sa kontinuiranom edukacijom i u planu je uvođenje novih laparoskopskih procedura.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.