Izvor: Capital | Srijeda, 11.09.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sud BiH opet zabranio RS prinudnu naplatu duga od UIO

(Foto: Slobodana Šubara)
Sud BiH donio je novo rješenje kojim je privremeno zabranio Republici Srpskoj da prinudno naplati milionski dug od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, saznaje portal Capital.

Ovo je četvrti put da Sud BiH odgađa sprovođenje sopstvenog rješenja.

Capital je prošle sedmice objavio da je UIO od Suda BiH zatražila da Srpskoj zabrani prinudnu naplatu više od 23 mil KM duga te da taj dug naplaćuje iz budžeta institucija BiH, a s obzirom na to da o tome još nije odlučio, sud je ponovo donio rješenje o odgađanju izvršnog postupka i to do 11. marta iduće godine.

U UIO su potvrdili da je Sud BiH donio rješenje 9. septembra kojim se i dalje odgađa sprovođenje izvršenja rješenja ovog suda od 28. septembra 2016. godine.

- Sud je odgodio izvršni postupak dok ne odluči o prijedlogu UIO da se izvršenje sprovode putem Jedinstvenog računa trezora na način regulisan Instrukcijom o načinu izvršenja – plaćanja izvršnih sudskih presuda preko budžeta institucija BiH, ili do novog prijedloga povjerioca za izvršenje na drugi način, a najduže do 11. marta 2020. godine - rekao je za Capital načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Komentar Parvobranilaštva RS, koje zastupa Srpsku, Capital juče nije uspio dobiti.

Republika Srpska je u maju prošle godine pokrenula izvršni postupak protiv UIO s ciljem naplate 28 mil KM duga, po osnovu pravosnažne presude Suda BiH. Međutim, isti sud je tri puta odgađao sprovođenje sopstvenog rješenja. S obzirom na to da je posljednjim rješenjem izvršni postupak odgođen do 11. septembra, sud je u ponedjeljak, 9. septembra, novim rješenjem produžio odgodu za još šest mjeseci.

Sud će u međuvremenu odlučivati o najnovijem zahtjevu UIO da se Srpskoj potpuno zabrani blokada njihovih računa te da se dug naplati iz budžeta institucija BiH. UIO je zatražila i da sud naloži Srpskoj da vrati novac koji je u prethodnom periodu uspjela da naplati.

RS je do sada uspjela da blokadom računa UIO naplati svega 4,6 mil KM, dok preostalih 23,4 miliona i dalje potražuje.

Srpska pokušava da naplati dug od UIO na osnovu presude Suda BiH od 7. maja 2015. godine kojom je Uprava za indirektno oporezivanje obavezana da Srpskoj isplati 15 mil KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno ukupno 28 mil KM.

Republika Srpska je 2011. tužila UIO tražeći nadoknadu 52,97 mil KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 mil KM i taj spor dobila.

Prinudna naplata pokrenuta je u maju prošle godine kada je RS uspjela da naplati dio duga, a zatim je Sud BiH rješenjima taj postupak obustavljao.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.