Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 11.09.2019.| 09:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Robotizacijom do veće produktivnosti - Firme u RS traže načine da nadomjeste nedostatak radne snage

Ilustracija
Preduzeća iz Republike Srpske nastoje da uhvate korak sa evropskim kompanijama i s ciljem boljeg pozicioniranja na tržištu i veće produktivnosti u obavljanju djelatnosti sve više koriste industrijske robote.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da se roboti u domaćim kompanijama koriste uglavnom u sektorima mašinske, drvoprerađivačke, obućarske i prehrambene industrije.

- Poslodavci koji žele da povećaju produktivnost i smanje eventualne greške koje mogu nastati u procesima proizvodnje, uvode robote. Dobar primjer je kompanija Metalac MBM iz Dervente, koja trenutno ima dva robota za zavarivanje. Jedan veliki robot stigao je i u Fabriku obuće Dermal iz Kotor Varoša, tako da robotizacija sve više uzima maha i na našim prostorima - istakao je Ćorić.

Dodao je da su poslodavci sve više svjesni značaja uvođenja moderne tehnologije, jer to je jedini put da budu konkurentniji na tržištu.

- Roboti u našim firmama pripadaju prethodnoj generaciji, ali bez obzira na to uspijevaju da ispune sve zadatke. Uvođenjem robota kompanije pokušavaju da nadomjeste i nedostatak radne snage, koji je iz dana u dan sve veći. To je posebno značajan iskorak za firme koje imaju tržišta na Zapadu, koja su veoma zahtjevna i ne praštaju loš kvalitet - rekao je Ćorić.

Vlasnik i direktor firme Metalac MBM, koja se bavi obradom i varenjem metala, Slobodan Golub ističe da oko 98% svojih proizvoda plasiraju na tržište Evropske unije. Firma na čijem je čelu prva je u regiji prije tri godine kupila robota.

- Da bi napravili proizvod koji kvalitetom u potpunosti zadovoljava standarde tržišta EU, povećali produktivnost i nadomjestili nedostatak kvalitetne radne snage, 2016. godine kupili smo prvog robota za zavarivanje, a godinu kasnije još jednog, laser za sječenje - rekao je Golub i dodao da planiraju kupovinu još jednog robota do Nove godine.

Golub ističe da o značaju nabavke robota za preduzeće najbolje govori podatak da su u 2017. godini zabilježili rast od 91% u odnosu na godinu ranije, dok je u 2018. godini zabilježen rast od 27% u odnosu na 2017. godinu.

Evropska unija

Prema istraživanju Eurostata u prošloj godini 7% kompanija u Evropskoj uniji koje zapošljavaju najmanje deset radnika koristilo je industrijske i uslužne robote.

Izvještaj pokazuje i da je četvrtina velikih preduzeća, koja imaju više od 250 zaposlenih, koristila robote u svom poslovanju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.