Izvor: Indikator | Srijeda, 11.09.2019.| 09:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Smetaju li EU kineske investicije na Zapadnom Balkanu?

(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Evropska unija namjerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana, kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz velike instrumente infrastrukturnih projekata EU, ujedno apelujući na vlasti da posebnu pažnju posvete osiguravanju ulaganja drugih partnera koji pomažu regionu da ispuni standarde EU, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kocijančič objašnjava da finansiranje Evropske unije za infrastrukturu obuhvata bespovratna sredstva koja su pomiješana sa kreditima sa atraktivnim kamatama.

- To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo u obliku zajmova sa značajnim finansijskim konacima. Stoga vlade treba da budu oprezne da ove investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti što bi moglo rezultirati kontrolom transfera strateške imovine i resursa u budućnosti - upozorila je portparolka EU.

Prema evropskim zvaničnicima, investicije u regionu moraju biti u skladu sa visokim standardima javnih nabavki i transparentnosti. Takođe se navodi da Evropska unija očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune svoje obaveze u skladu sa njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, "posebno u pogledu državne pomoći i javnih nabavki i da zaštite fiskalnu održivost svojih ekonomija i investicija".

Kocijančič sa druge strane podsjeća da je EU daleko glavni partner regiona za trgovinu i investicije tako što 70% trgovine Zapadnog Balkana je sa EU, a 60% direktnih stranih investicija u regionu je iz EU.

- Suprotno tome, manje od 6% trgovinske i strane investicije u regionu potiče iz Kine - rekla je ona.

Problemom kineskog finansijskog uticaja u zemljama regiona se bavila i strategija Evropske komisije o proširenju, koja je objavljena u februaru 2018. godine. U tom dokumentu se upozorava da je Kina povećala poslovanje i investicione aktivnosti u regionu koje mogu u principu ponuditi nove mogućnosti, ali da te investicije često zanemaruju socijalno-ekonomsku i finansijsku održivost.

Sa druge strane prema zvaničnima podacima, EU je dala više od 11 mlrd EUR za razvoj saobraćajne i energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.