Izvor: Indikator | Srijeda, 11.09.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Apple predstavio iPhone 11 i iPhone 11 Pro - Novi telefoni bolji i jeftiniji od prethodnika

(Foto: YouTube/screenshot)
Američki tehnološki gigant Apple predstavio je dva pametna telefona nove generacije - osnovni iPhone 11 i napredniji iPhone 11 Pro, koji će biti na raspolaganju u dvije različite veličine.

Sudeći po novinima telefoni nude značajna poboljšanja u odnosu na prethodnike. Nakon godina tradicionalnih i očekivanih poskupljenja, zanimljivo je da će iPhone 11 biti puno bolji i istovremeno jeftiniji od prošlogodišnjeg ekvivalenta, iPhone XR.

Telefon iPhone 11 zamjenjuje prošlogodišnji "početnički" iPhone XR, dok je premium iPhone 11 Pro dostupan u dvije veličine, veći nosi ime iPhone 11 Pro Max, i nastavlja zbrku s imenima koja su prošle godine donijeli iPhone Xs i iPhone Xs Max.

Sve nove iPhone pokreće Apple-ov vlastiti A13 Bionic procesor, za koji Apple tvrdi da je daleko brži ne samo od čipa u prošlogodišnjim iPhone-ima, već i od procesora na svim trenutno dostupnim pametnim telefonima. IPhone 11 ima novu dvostruku kameru sa širokokutnim objektivom, i 4K videozapise sa brzinom od 60 sličica u sekundi a također ima mogućnost snimanja prednjom kamerom, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodnika.

Međutim, iPhone 11 Pro još više fotografira sistemom s tri kamere, za koji Apple kaže da je jedan od najboljih, ako ne i najbolji na tržištu, a mogu ga koristiti i profesionalci na poslu, što je poduprto video zapisima filmske kvalitete.

Apple se pohvalio da su svi novi iPhone pametni telefoni napravljeni od recikliranih materijala, ističući ne samo aluminij, od kojeg je izrađeno kućište, već prvenstveno sirovine za unutarnje komponente poput kobalta, čija je proizvodnja često povezana s nehumanim radnim uvjetima rudara.

Početna cijena iPhone-a 11 biće 649 USD, što je 50 USD manje od prošlogodišnjeg iPhonea XR-a. Za iPhone 11 Pro, međutim, moraće se izdvojiti 999 USD za manji model i 1.099 USD za veći. Svi novi iPhone uređaji bit će dostupni u tri konfiguracije u pogledu pohrane podataka: 64 gigabajta, 256 gigabajta i 512 gigabajta.

Cijene za Evropu još nisu poznate, ali, kao što smo i navikli, vjerovatno će biti nešto više nego u SAD-u. Primjerice, cijena osnovnog modela iPhone-a XR iznosila je 699 USD u SAD-u prošle godine i 849 USD u Evropi.

Apple će u SAD-u početi primati narudžbe za nove pametne telefone u petak, a prvi kupci će ih dobiti 20. septembra. Datum početka prodaje u Evropi još nije poznat.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.