Izvor: eKapija | Srijeda, 11.09.2019.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pisci iz 13 država na Književnim susretima u Banjaluci

Ilustracija (Foto: sheff/shutterstock.com)
Četvrti međunarodni književni susreti Banjaluka 2019 ove godine biće održani od 13. do 17. septembra na više kulturnih scena u gradu. Svečano otvaranje biće upriličeno 13. septembra u 20 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Organizator susreta, Udruženje književnika Republike Srpske, ove godine će na Sajmu knjige promovisati knjige 27 zvaničnih učesnika ove manifestacije, koji u Banjaluku dolaze iz 13 država svijeta.

Ovogodišnji žiri Udruženja književnika Republike Srpske koji je radio u sastavu: Ranko Risojević, predsjednik, Ranko Pavlović i Predrag Bjelošević, članovi, jednoglasno su donijeli odluku da se književna Nagrada 4. Međunarodnih književnih susreta – Banja Luka 2019. dodijeli uglednom piscu Đorđu Lingvaglosi iz Rima, Italija. Njemu će nagrada biti uručena 14. septembra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, u 19 časova. Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti UKRS.

Kako su saopštili organizatori, počasni građanin Banje Luke, ugledni pisac i prevodilac sa francuskog, Kolja Mićević, 15. septembra u 17 časova u restoranu Rijeka održaće predavanje za sve učesnike i književnu publiku iz Banje Luke pod nazivom Dante na Vrbasu.

Sajamske promocije biće organizovane svaki dan u terminima od 12 i 13 časova, ističe se na sajtu Grada Banjaluka.

Ceremonija svečanog zatvaranja biće održana 16. septembra u Krupi na Vrbasu (restoran Krupski slapovi) sa početkom u 19 časova, a na kojoj će govoriti svoje pjesme o vodi 40 pjesnika.

Isto veče sa pjesničke manifestacije 4. Međunarodni književni susreti – Banjaluka 2019. pjesnici će u svijet poslati pjesničku poruku mira, simbolično puštajući u Krupu pjesme učesnika o vodi, a koje će u improvizovanoj boci porinuti u rijeku ovogodišnji dobitnik Đorđo Linvaglosa.

Dobitnici ovog značajnog književnog priznanja bili su: Vjačeslav Kuprijanov, Rusija, za 2017. godinu, a 2018. nagrada je dodijeljena uglednom američkom pjesniku Džonu Tejloru koji trenutno živi u Francuskoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.