Izvor: RTS | Srijeda, 11.09.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beogradska škola stanovanja pred njujoroškom publikom - Blok 23 i Cerak vinogradi dio kolekcije njujorškog muzeja MoMa

Cerak vinogradi, urbanistički plan (Foto: Beolanad)
Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi dio su kolekcije Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku, a odabrani su poslije izložbe "Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980", kao jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu.

Beogradsko naselje Cerak vinogradi prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano, a Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svjetskom muzeju.

- Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja - istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja MoMA.

- Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umjetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi je poduhvat po tome kako je programiran, poduhvat u smislu devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu - objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Činjenica da su Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak dio kolekcije muzeja MoMA u Njujorku, daje potvrdu vrijednosti srpske arhitekture i svrstava je u istoriju arhitekture cijelog svijeta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.