Izvor: eKapija | Utorak, 10.09.2019.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Radovi na novoj podzemnoj garaži u centru Sarajeva gotovi u novembru - Uskoro popločavanje i rad na saobraćajnicama

(Foto: starigrad.ba)
Podzemna garaža u ulici Avdage Šahinagića biće završena u novembru, potvrdio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić na press konferenciji na kojoj su predstavljeni ovogodišnji projekti Općine Stari Grad Sarajevo.

Vrijednost investicije iznosit će do sedam miliona konvertibilnih maraka, sa uračunatim porezom, a gradnju Općina finansira kreditnim sredstvima.

- Naplaćivanjem usluga koje će nuditi garaža, Općina Stari Grad će biti u stanju otplaćivati, ne samo kreditno zaduženje za taj projekat, već i za ostala tri kapitalna projekta koja smo počeli u martu ove godine – Dom zdravlja, sportska sala i općinska zgrada - kazao je Hadžibajrić.

Prema onome što se može vidjeti na terenu, radovi odlično napreduju i skoro je završena etaža -1. Danas se na gradilištu skida oplata sa 2/3 ploče i postavlja armatura na preostaloj 1/3, a plan je da ploča bude završena ove sedmice. Uporedo se radi stepenište između nivoa 0 i -1, ističe se na sajtu Općine Stari Grad.

Prema najavama sa gradilišta, do sredine oktobra trebala bi biti završena konstrukcija, nakon čega počinje rad na okolnim saobraćajnicama. Cilj je što prije saobraćaj na ovoj lokaciji pustiti u funkciju. Uporedo sa radovima na saobraćajnici, nastaviće se raditi i na platou, popločavanje.

Podzemna garaža u najužoj jezgri pomoći će rješavanju problema nedostatka parking prostora, ali njen značaj prevazilazi te okvire. Multifunkcionalni trg omogućit će održavanje različitih manifestacija tokom čitave godine, a postojeći trotoar uz Miljacku će se proširiti, pa će se dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoriti u šetalište.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.