NavMenu

Lego nastavlja osvajati svjetsko tržište - Širi se čak i u Britaniji

Izvor: Poslovne novine Utorak, 10.09.2019. 10:01
Komentari
Podeli
Danska kompanija jedan je od najvećih svjetskih proizvođača igračaka i dok se njeni konkurenti sve teže održavaju na tržištu, Lego je nakon kratkog posustajanja 2017. nastavio rasti šireći se na starim i novim tržištima

Haos za koji neki kažu da bi mogao uslijediti ostvari li se u konačnici neželjeni scenarij izlaska Velike Britanije iz članstva Europske unije bez ikakvog sporazuma brine mnoge već mjesecima, a na vrhu zabrinutosti nalaze se trgovci i kompanije čiji intraeuropski distributivni lanci već desetljećima funkcioniraju bez čekanja i zastoja na granicama.

Među tim kompanijama nalazi se i jedan od najvećih svjetskih proizvođača igračaka, danski Lego, čije su popularne kockice omiljena razonoda za djecu širom svijeta i poklon koji se često nalazi ispod bora krajem kalendarske godine.

Neizvjesnost oko toga hoće li 2020. godinu Velika Britanija dočekati kao članica EU-a ili ne tako je natjerala čelnike na pregovore sa svojim partnerima u Britaniji, a glavni izvršni direktor kompanije Niels B. Christiansen izjavio je da žele biti ‘sigurni da će imati dovoljne zalihe’ za božićnu potrošačku groznicu čak i u slučaju da Ujedinjena Kraljevina napusti EU bez ikakvog dogovora.

Christiansen je dodao da ne očekuju probleme s distribucijom, ali da bez obzira na to prate situaciju.

Zastupnici u britanskom parlamentu u posljednjih nekoliko dana pokazali su premijeru Borisu Johnsonu da ne žele dozvoliti to da krajem oktobra Britanija napusti EU pod svaku cijenu, odnosno ‘s ili bez sporazuma’, kako je to Johnson najavio, no posljednjih nekoliko godina pokazalo je da je u politici stvarno sve moguće i nije uputno u potpunosti isključiti nijednu opciju.

Izlazak iz EU-a bez ikakvog sporazuma dosad se spominjao kao potencijalni uzročnik haosa u britanskoj ekonomiji, a posebno u trgovini.

Među glavnim rizicima spominju se zastoji u lukama i na granicama te rast cijena robe zbog pada vrijednosti britanske funte, mada neki komentatori tvrde da su takvi strahovi neopravdani.

Danska kompanija svoje proizvode u Britaniju uvozi iz pogona u Mađarskoj, Češkoj i Danskoj, što znači da bi i njihov distribucijski lanac bio pod udarom promijenjenih uvjeta.

BBC podsjeća da je Lego još prije tri godine, nakon referenduma na kojem je odlučeno da će Britanija napustiti EU, podigao svoje veleprodajne cijene za pet posto, nakon što je pala vrijednost funte.

Christiansen tvrdi da čak niti izlazak bez sporazuma ne bi trebao ‘snažno utjecati’ na Lego iako iz kompanije ne žele komentirati mogućnost daljnjeg rasta cijena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.