Izvor: Indikator | Utorak, 10.09.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Može li se vjerovati Tripadvisoru - Mnoge ocjene hotela su lažne

Ilustracija
Platforma za putovanja Tripadvisor ne čini dovoljno na zaustavljanju lažnih recenzija hotela. Čak 15 od 100 najbolje ocijenjenih hotela na ovom mjestu pokazuje jasne znakove lažiranja, pokazalo je istraživanje britanske organizacije potrošača Which?

- Tripadvisor ne uspijeva zaustaviti krivotvorene ocjene i poduzimati odlučne akcije protiv hotela koji zloupotrebljavaju rupe u sistemu i dovode u zabludu milione putnika, uništavajući na taj način njihov odmor - kazala je Naomi Leach, vođa jedinice za putovanja u organizaciji Which.

Ona je rekla da veb stranice poput Tripadvisora ​​moraju učiniti više kako bi osigurale da su informacije koje objavljuju budu pouzdane. - Ako ovdje nisu uspješniji, moraju biti prisiljeni na promjene tako da putnici više ne riskiraju da ih zavede poplava lažnih procjena - naglasila je Leacheva.

Većinu lažnih kritika organizacija je uočila na Bliskom Istoku, posebno u Egiptu i Jordanu. Pored toga, dva hotela u američkom Las Vegasu dobila su gotovo polovicu ocjena s pet zvjezdica od recenzenata koji nikada prije nisu koristili web stranicu Tripadvisor.

Glasnogovornik Tripadvisora James Kay, u međuvremenu, rekao je BBC-u da su "vrlo agresivno" povlačili lažne ocjene. - To radimo češće nego bilo koja druga platforma - ustvrdio je.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.