Izvor: eKapija | Utorak, 10.09.2019.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Putevima Nikole Tesle postaje prva zvanična kulturna ruta Savjeta Evrope posvećena naučniku

Ruta Putevima Nikole Tesle (teslaways.rs), na čijem razvoju već nekoliko godina rade članovi međunarodnog Klastera puteva kulture i eksperti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i SAD, ulazi u proces sertifikacije kako bi postala prva zvanična kulturna ruta Savjeta Evrope posvećena jednom inovatoru i naučniku. Ujedno to je i prva naučno-kulturno-turistička ruta na svijetu, s obzirom da obuhvata dva kontinenta.

Klaster puteva kulture (cluster-culturalroutes.org), kao međunarodna organizacija koja umrežava gotovo 50 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak šest fakulteta u više zemalja Evrope i SAD-a, poziva sve zainteresovane za razvoj kulturne rute Putevima Tesle da se priključe ovom značajnom projektu.

Institut za kulturne rute Savjeta Europe je uvrstio rutu Putevima Tesle među nekoliko puteva kulture koji bi mogli da budu značajni za Dunavski region, i na njihov poziv Klaster puteva kulture je predstavio projekat prošle godine na sastanku u Bukureštu, prenosi portal Top Srbija.

- Imamo jake partnere u svim zemljama u kojima je Nikola Tesla ostavio traga i očekujemo da ruta Putevima Tesle uskoro postane ne samo prva sertifikovana ruta Savjeta Evrope, već i prva ruta UNESCO-a posvećena jednom inovatoru i naučniku, s obzirom na to da je arhiv Nikole Tesle već pod zaštitom UNESCO-a kao vrijedno svjetsko nasljeđe - objašnjava Manuela Graf, predsjednica UO Klastera puteva kulture.

Međunarodna ruta Putevima Tesle u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla vidio i obišao kada je 1892. godine posjetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pjesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Sve je ovo od velikog značaja za Vojvodinu i Srbiju uopšte, smatra dr Tatjana Pivac, profesorka na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, inače član UO Klastera puteva kulture.

Hrvatski dio rute obuhvata Smiljan, rodno mjesto Nikole Tesle, Karlovac - grad u kojem je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej Nikola Tesla, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka.

Nikola Tesla je 1878/1879. živio i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih Puteva Tesle. Ruta obuhvata i Grac i Prag, s obzirom na to da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbur i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gdje je proveo veći dio svog života.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.