Izvor: Nedeljnik | Utorak, 10.09.2019.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Puštanje u rad nove VE Kovačica u Srbiji 19. septembra

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Vjetroelektrana Kovačica je, poslije gotovo tri decenije, prva potpuno nova elektrana koja je priključena na električnu mrežu Srbije. Razvoj i izgradnja projekta trajali su manje od sedam godina. VE Kovačica koja ima sve dozvole i radi u punom kapacitetu, biće svečano otvorena 19. septembra 2019.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions, koja je osmislila i razvila projekat, menadžerisala izgradnju, a povjeren im je i posao upravljanja i održavanja dijela elektrane, objašnjava koliko je vjetrovit put do uspješnog projekta u Srbiji.

- Krucijalan momenat je izbor lokacije sa pogodnim vjetrom, infrastrukturom i minimalnim uticajem na životnu sredinu. Nakon dobijanja dozvole za postavljanje stuba za mjerenje vjetra, kreće se u izradu planske dokumentacije, pribavljanje različitih dozvola, uslova i saglasnosti. Sigurno ih ima više od stotinu. Tokom razvoja projekta mijenjali su se zakoni, pa je sve trebalo usklađivati. Osim trke za dozvole, paralelno se odvijala trka sa konkurencijom, jer je trebalo ući u kvotu od 500 mW za koju je država opredijelila podsticajne mjere. Kada uđete u taj krug, onda ste interesantni bankama kao kreditorima, koje žele perfektnu bankabilnu dokumentaciju. Izgradnja vjetroparka je poseban izazov, jer je do prije dvije godine nije bilo u Srbiji. Onda dođe još talas dokumentacije kojim se kruniše projekat: upotrebne dozvole, licence, konačan status - rekao je Colić za Nedeljnik.

Projekat su finansirali EBRD i Erste banka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.