Izvor: Capital | Ponedjeljak, 09.09.2019.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Komisija utvrdila brojne nepravilnosti u radu RiTE Gacko - Naložene mjere za ispunjenje uslova za proizvodnju struje

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske utvrdila je u vanrednoj kontroli da Rudnik i termoelektrana Gacko ne ispunjava brojne uslove za proizvodnju električne eneregije te naložila preduzeću da sprovede niz mjera u cilju ispunjenja tih uslova.

- Nalaže se RiTE Gacko, korisniku dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, preduzimanje mjera i aktivnosti u cilju ispunjenja uslova iz izdate dozvole", navedeno je u rješenju RERS-a, u koje je portal Capital imao uvid.

U vanrednoj kontroli Rudnika i termoelektrane, Regulatorna komisija je utvrdila da je čak 14% radnika ovog preduzeća zaposleno na određeno te je naložila da se "izvrši analiza potrebe za angažovanjem radnika na određeno vrijeme".

Upravi Termoelektrane je naređeno i da nastavi sa aktivnostima povećanja bezbjednosti rada postrojenja po zdravlje ljudi, te unapređenja funkcionisanja opreme i instalacija u skladu sa propisima.

- Bez odlaganja dostaviti dokumentaciju i dokaze o verifikaciji brojila električne energije na 110 kV naponskom nivou za mjerenje potrošnje termoelektrane i dva brojila električne energije na 35 kV naponskom nivou za mjerenje potrošnje u rudniku - navedeno je u rješenju Komisije.

Komisija je RiTE Gacko naložila i da u roku od 90 dana dostavi plan aktivnosti za poboljšanje finansijskog položaja.

- Društvo je obavezno da redovno analizira i ocjenjuje svoj finansijski položaj radi obezbjeđenja finansijske stabilnosti poslovanja u pogledu toga da li će biti u stanju da nastavi sa poslovanjem u doglednoj budućnosti - dodaje se u rješenju.

RiTE bez odlaganja mora da pribavi i odobrenja za upotrebu za sve objekte, postrojenja i opremu za koje su ona neophodna, kao i da plati regulatornu naknadu.

- Potrebno je izvršiti mjerenje emisija iz kotla termoelektrane i kvaliteta vazduha i dobijene rezultate dostaviti Regulatornoj komisiji, najkasnije za tri mjeseca. Potrebno je obezbijediti kontinuirano mjerenje emisija, bez odlaganja, te nastaviti sa redovnim izvještavanjem o stanju emisija i kvalitetu vazduha. Neophodno je obezbijediti displej za prikazivanje mjerenih vrijednosti u cilju informisanja stanovništva o kvalitetu vazduha u roku od 30 dana od dana prijema rješenja- istaknuto je u rješenju.

RERS je donijela rješenje o preduzimanju mjera na sjednici održanoj krajem avgusta, a nakon što je razmotren izvještaj sa vanredne nadzorne provjere sa prijedlogom mjera.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.