Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 09.09.2019.| 09:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prodajom obveznica komunalna preduzeća otplaćuju dugove - Izmirenje poreza i doprinosa prevelik namet

Ilustracija (Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Prodaja obveznica na Banjalučkoj berzi slamka je spasa i za mnoge lokalne firme u Republici Srpskoj, a na taj potez odlučila su se i komunalna preduzeća iz Srpca i Kozarske Dubice koja zaduživanjem nastoje da zakrpe stare dugove.

U javnim pozivima koji su objavljeni na Banjalučkoj berzi navedeno je da se srbački Komunalac na berzi zadužuje emisijom 4.100 obveznica po nominalnoj cijeni od 100 maraka, dok Komunalac Kozarska Dubica na berzi prodaje 13.000 obveznica po cijeni od 100 maraka.

- Standard povećanja cijene je 0,01 KM, a javne ponude traju dok ne bude realizovana ponuđena količina obveznica ili do isteka javnih ponuda 20. septembra - navedeno je u javnom pozivu.

Direktor srbačkog komunalnog preduzeća Bogoljub Bilanović kaže da od prodaje obveznica očekuju 410.000 maraka.

- Oko 180.000 maraka iskoristićemo za reprogramiranje postojećih obaveza prema Poreskoj upravi RS, a osim toga, 160.000 maraka planiramo da utrošimo za investicije, konkretno za opremanje preduzeća. - istakao je Bilanović.

- U planu je nabavka vozila, a preostali dio novca utrošićemo za izgradnju pretovarne stanice za odvoz komunalnog otpada u deponiju u Ramiće kod Banjaluke, čime bi prestala da radi privremena deponija u našoj opštini - dodao je Bilanović i dodao da će dio novca iskoristiti i za izmirenje dugova prema dobavljačima.

Sanacija postojećih dugovanja na listi je prioriteta i komunalnog preduzeća u Kozarskoj Dubici.

- Za poreze, doprinose i PDV trebalo bi da izmirimo oko milion maraka, a osim toga, novcem od prodaje obveznica planiramo da refinansiramo i kredit kod jedne banke koji je uzet prije dvije godine za izgradnju stočne pijace u opštini - rekao je direktor preduzeća Komunalac Kozarska Dubica Božidar Nikoletić.

Ekonomista Zoran Pavlović naglašava da je ključ likvidnosti privrednih subjekata u Republici Srpskoj izmirivanje obaveza propisanih zakonom, te da samo likvidna preduzeća mogu izmirivati obaveze i prema radnicima, a to je najvažnije za svaki privredni sistem.

- Došli smo u situaciju da su obaveze prema državi postale toliko primarne da firme koje žele da ostanu i opstanu u poslu kojim se bave moraju da izmire ono što je država propisala uprkos tome što nemaju dobre uslove za poslovanje. Poslodavci su suočeni sa mnogim poteškoćama i za mnoge je zaduživanje jedini izlaz iz problema - rekao je Pavlović.

Radnici

Božidar Nikoletić ističe da je u preduzeću Komunalac u Kozarskoj Dubici početkom ove godine bilo zaposleno 53 radnika.

- Trenutno je na platnom spisku 45 radnika. Prije ovog zaduženja na berzi napravili smo rekonstrukciju u preduzeću, što podrazumijeva smanjenje broja radnika, ali i plata, a sve zbog finansijske konsolidacije firme - naglasio je Nikoletić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.