Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 09.09.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ima li opasnosti od "balon efekta" na tržištu nekretnina u Srbiji?

Ilkustracija (Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Ne postoje indikatori da će trend rasta cijena nekretnina, posebno stanova u novogradnji u Beogradu, dovesti do balon efekta jer se tek trećina stanova kupuje kroz kredite sa hipotekom, rekli su sagovornici Tanjuga vlasnik agencije za nekretnine Old Royal Mića Đoković i Saša Stefanović iz Instituta za nekretnine.

Tržište nekretnina je u piku potentnosti, ocjenjuje Đoković i dodaje da je na nivou od 3-4 godine porast cijena je 50-60%.

- Najskuplje je ono čega nema, Novi Beograd, Vračar, Stari grad, Čukarica, skupe su i lokacije koje imaju dobru turističku infrastrukturu kao što su Kopaonik, Zlatibor, neke banje, a dolaze i kupci zainteresovani da kupe celo selo, banju ili planinu - kaže on.

Beograd - polovina tržišta Srbije

Đoković dodaje da smo, na žalost, dozvolili da nam stranci budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta, pa nam je ostao samo segment nekih atraktivnih turističkih destinacija.

Tržište nekretnina Beograda je polovina tržišta Srbije, a Đoković kaže da postoji tri kupca na jednog prodavca, i da se potražnja odnosi na nove stanove - koji su upisani i sa regularnom dokumentacijom.

- Veliki rezervoar neiskorišćenih su nekretnine u ozakonjenju jer su ni na nebu ni na zemlji, a to je otprilike trećina nekretnina koje postoje - kaže on i dodaje da je to "mrtav kapital" a radi se od dva miliona nekretnina u Srbiji.

Đoković ocjenjuje da su to nekrentnine koje su tržišno "ni tamo, ni ovamo" odnosno fond koji "može da smanji ovu veliku potražnju" nekretnina. On kaže da se relativno malo gradi i navodi da je u Beogradu oko 200 kranova, ali da je to malo u odnosu na grad od dva miliona stanovnika i dodaje da je dinamično tržište nekretnina Novog Sada, donekle Jagodina, dio Niša gdje se mijenja i nacionalna struktura kupaca, a dosta prometa se dešava i u Novom Pazaru.

- Ja se nadam da ovo nije balon - bubble efekat, i mislim da se neće desiti tako skoro, a možda i nikad više pucanje tog balona, može eventualno da dođe do ispumpavanja, smanjenja pritiska - kaže Đoković.

Kako kaže, to se neće desiti za Beograd jer je ciljni grad za ovaj dio Balkana, grad koji je na tri sata od svega, i od Pariza, i od Moskve i od Istambula.

- Može da se desi da za 3-5 godina dođe do zasićenja tržišta, i do možda blago pada cijena, ali to ne znači da će pući - kaže Đoković i navodi da tržište stanova nije dominantno hipotekarno jer je do 35 stanova pod hipotekom.

Za profesora Sašu Stefanovića sa Instituta za nekretnine tržište nekretnina u Srbiji je u ekspazniji naročito u Beogradu.

(Foto: creator12/shutterstock.com)

Drastičan rast cijena na Novom Beogradu

Na povećanje cijena stanova u Beogradu utiče demografski pritisak iz unutrašnjosti, dijaspora koja kupuje i za stanovanje i kao investiciono ulaganje, kaže on i dodaje da značajno utiču i makroekonomski stabilnost, povećanje BDP-a, predvidiva inflacija i stabilan devizni kurs.

- Uslovi finansiranja su jako povoljni jer imamo istorijski najniže kamatne stope na našem tržištu, a dodatni faktor neatraktivnosti ulaganja u druge vidove aktive kao što su akcije, obveznice jer nam je nerazvijeno to tržište, a prinosi na njemu kao i na štednju su niski - kaže Stefanović.

On dodaje da postoje i lične preferencije kupaca da se imaju nekretnine na atraktivnim lokacijama u Beogradu što prosječnu cijenu stana diže na neki nivo. Kao izuzetak i primjer dramatično rasta cijena, on navodi novogradnju na Novom Beogradu gdje je od 2014. godine cijena porasla za 46% dok je "starogradnja" poskupjela za 20%.

- Smatram da će u narednom periodu, rast cijena biti umjeren, da u kraćem i srednjem roku neće biti naglih skokova, već u dužem roku, potencijalno, možemo ako dođe do nekih dramtačnih promjena govoriti o balonu cijena nekretnina - ali dakako ne u ovom trenutku - kaže Stefanović i dodaje da sada ne postoje dokazi o postojanju tog balona cijena nekretnina.

On objašnjava da bi "balon efekat" podrazumijevao dramatično povećanje cijena nekretnina u toku nekoliko mjeseci ili godina praćeno dramatičnim padom.

- Može se govoriti o nekim naznakama kroz značajan rast cijena nekretnina kao u Novom Beogradu, ali ne govorimo o cijelom tržištu Srbije ili Beograda za koje pouzdano podaci govore da ne postoje indikatori odnosno potencijal za balon - kaže on i dodaje da balon čak ni na Novom Beogradu u srednjem roku nije moguć.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.