Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 09.09.2019.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatibor obara turističke rekorde - Porast broja gostiju prate i investicije

(Foto: Ivan Bukvic/ shutterstock.com)
Zlatibor kao turistička destinacija godišnje privuče oko 300.000 gostiju koji ostvare preko milion noćenja. Da je najposjećenija planinska destinacija i ove godine govore zvanični podaci po kojima je tokom ljetnjih mjeseci evidentiran porast broja gostiju od 2% u odnosu na isti period prošle godine. Obzirom da je prošla 2018. godina bila rekordna po posjeti, ovo uvećanje daje podstrijek i vjetar u leđa zlatiborskim ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i unaprijeđuju sadržaje namjenjene brojnim turistima, saopštila je Turistička organizacija Zlatibora.

Ono što posebno ohrabruje i raduje cjelokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju.

- Ovog ljeta najviše je bilo turista iz daleke Kine, a bilježi se porast broja turista iz Holandije, Njemačke, Austrije, Malte, Mađarske, Rusije, Izraela i Indije. Primjera radi, tokom jula mjeseca na Zlatiboru registrovano je oko 3.000 gostiju iz Kine, a pretpostavlja se da je taj broj i veći jer oni borave i u nekategorisanim, neregistrovanim objektima. Iz statistike se ne smiju izostaviti i brojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije koji su tradicionalno već dugi niz godina vjerni gosti Zlatibora - piše TOZ.

Porast broja gostiju na Zlatiboru prate nove investicije od kojih je najveći projekat buduće Gold gondole, devet kilometara duge žičare koja će povezivati centar naselja sa najvišim vrhom Tornikom. Otvaranje "zlatne" gondole koja će moći da preveze do 600 osoba na sat očekuje se već krajem godine.

- Razvoj Zlatibora podrazumijeva u investiranje u nove hotelske kapacitete, pa će tako tekuću godinu obilježite otvaranje novih hotela Buket, Central Inn i drugog dijela već otvorenog hotela Tornik koji će poslovati pod nazivom Sky Tornik - navodi se iz TOZ.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.