Izvor: Poslovne novine | Ponedjeljak, 09.09.2019.| 08:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Buduća kineska digitalna valuta sliči Facebookovoj libri

Ilustracija
Najavljena nova kineska digitalna valuta imala bi neke sličnosti sa Facebookovom librom i mogla bi se koristiti na glavnim platnim platformama kao što su WeChat i Alipay, saopćeno je iz Narodne banke Kine.

Zamjenik direktora odjeljenja za platne sisteme Narodne banke Kine Mu Changchun, rekao je i da će razvoj te digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

- Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane - rekao je Ma.

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka i moći će da se koriste i bez internet konekcije.

Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje vlastite digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je u avgustu objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a Forbes je prenio, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. novembra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.