Izvor: Tanjug | Nedjelja, 08.09.2019.| 09:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inflacija u Venecueli veća nego u Jugoslaviji 1993.

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Hiperinflacija u Venecueli, najgora u novijoj istoriji, usporila je u avgustu na 135.000 % godišnje. Između jula 2018. i jula 2019. godine bila gotovo dvostruko viša, saopštio je parlament te južnoameričke zemlje, u kojem opozicija ima većinu.

Mesečni rast cijena, koji je u julu iznosio 33% , skočio je u avgustu na 65,2%, prema podacima koje je iznio zastupnik Anhel Alvarado, član komisije za finansije, prenosi Al Džazira.

Vlada je u aprilu udvostručila prosječne plate na 40.000 bolivara, a u to vreme to je iznosilo 8 USD. Danas dvije kutije jaja koštaju 70.000 bolivara (3,5 USD), a kilogram mesa 50.000 bolivara (2,5 USD), prenosi B92.

Analitičari smatraju da je inflacija posljedica neograničenog štampanja novca.

U Venecueli je propala proizvodnja nafte, koja je prešla sa 3,2 miliona na milion barela dnevno, dok Međunarodni monetarni fond za ovu godinu predviđa smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 35%.

Nikolas Maduro krizu pripisuje brojnim ekonomskim sankcijama koje je uvela administracija predsjednika SAD Donalda Trampa njegovoj Vladi, kako bi na njega izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak sa vlasti.

Opozicija oko predsjednika Nacionalne skupštine Huana Gvaida, kojega kao privremenog samoproglašenog predsjednika Venecuele priznaje oko 50 zemalja, ističe da su "nemar i korupcija" Vlade doveli do tog stanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.