NavMenu

Inflacija u Venecueli veća nego u Jugoslaviji 1993.

Izvor: Tanjug Nedjelja, 08.09.2019. 09:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)Ilustracija
Hiperinflacija u Venecueli, najgora u novijoj istoriji, usporila je u avgustu na 135.000 % godišnje. Između jula 2018. i jula 2019. godine bila gotovo dvostruko viša, saopštio je parlament te južnoameričke zemlje, u kojem opozicija ima većinu.

Mesečni rast cijena, koji je u julu iznosio 33% , skočio je u avgustu na 65,2%, prema podacima koje je iznio zastupnik Anhel Alvarado, član komisije za finansije, prenosi Al Džazira.

Vlada je u aprilu udvostručila prosječne plate na 40.000 bolivara, a u to vreme to je iznosilo 8 USD. Danas dvije kutije jaja koštaju 70.000 bolivara (3,5 USD), a kilogram mesa 50.000 bolivara (2,5 USD), prenosi B92.

Analitičari smatraju da je inflacija posljedica neograničenog štampanja novca.

U Venecueli je propala proizvodnja nafte, koja je prešla sa 3,2 miliona na milion barela dnevno, dok Međunarodni monetarni fond za ovu godinu predviđa smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 35%.

Nikolas Maduro krizu pripisuje brojnim ekonomskim sankcijama koje je uvela administracija predsjednika SAD Donalda Trampa njegovoj Vladi, kako bi na njega izvršila pritisak i prisilila ga na odlazak sa vlasti.

Opozicija oko predsjednika Nacionalne skupštine Huana Gvaida, kojega kao privremenog samoproglašenog predsjednika Venecuele priznaje oko 50 zemalja, ističe da su "nemar i korupcija" Vlade doveli do tog stanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.