Izvor: eKapija | Subota, 07.09.2019.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Moguća naučno-istraživačka saradnja Američkog koledža u Solunu sa univerzitetima u RS

(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević u petak, 6. septembra, je tokom prvog dana posjete Solunu koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, obišao Američki koledž (American College Thessaloniki) i razgovarao sa rektorom ove ustanove Stamosom Karamuzisom.

Tokom razgovora sa Rajčevićem rektor Karamuzis je izrazio zaiteresovanost za potpisivanje sporazuma o saradnji Američkog koledža sa dva javna univerziteta u Republici Srpkoj, kojim će se definisati razmjena akademskog osoblja i studenata, organizovanje zajedničkih ljetnih škola za studente iz Srpske i zajednički inovativni postdiplomski programi iz oblasti STEM-a (science, technology, engineering and matemathics).

Ministar Rajčević je obišao danas i Centar za istraživanje i tehnologiju Grčke (CERTH), jedan od dvadeset najboljih naučnoistraživačkih instituta u Evropskoj uniji sa više od 350 godišnjih međunarodnih publikacija, 1.200 istraživačkih projekata i godišnjim budžetom od 450 mil EUR. U razgovoru sa direktorom ove prestižne naučnoistraživačke institucije Atanasiosom Konstandopulosom ministar Rajčević je dobio obećanja da će ovaj centar pružiti svesrdnu pomoć istraživačima iz Republike Srpske prilikom učešća u evropskim projektima i poboljšanju međunarodne vidljivosti naše naučnoistraživačke zajednice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.