NavMenu

Dok domaće grožđe propada, vinarije otkupljuju uvozno: Hercegovački brend od grožđa iz Makedonije

Izvor: Dnevni list Subota, 03.10.2009. 11:35
Komentari
Podeli

Vinogradari Broćanskog kraja koji se stoljećima bave uzgojem tradicionalnih sorti grožđa od kojih se prave autohtone hercegovačke vrste vina Žilavka i Blatina iz godine u godinu se susreću s raznim problemima. Glavni problem je nemogućnost prodaje domaćeg grožđa, zbog kako ističu, činjenice da se u našu zemlju kamionima uvozi grožđe iz Makedonije.

Uvezeno grožđe na našem tržištu prodaje se po cijeni od 90 pfeninga, dok je cijena kilograma autohtonih vrsta sve do ove godine bila oko 1,50 KM.

Upravo u cijeni je, kako ističu sagovornici za Dnevni list, koji su se ove godine našli u situaciji da nisu uspjeli prodati niti trećinu uroda, najveći problem. Naime, i oni "sretnici", koji su na neki način uspjeli pronaći kupce, ovogodišnji urod su prodali po smiješnoj cijeni, jer drukčije ne mogu konkurirati onom iz izvoza.

Vinogradari upozoravaju na činjenicu da i određeni broj većih vinarija s ovih prostora više ne želi otkupljivati domaće grožđe, te da umjesto od domaćih sorti, autohtonu hercegovačku Blatinu prave od makedonskog grožđa. Na ovaj način se tvrde, uništava kvaliteta samog vina, ali i onaj pridjev autohtono koji bi trebali nositi samo izvorni proizvodi, i što bi trebalo biti jamstvo da se radi o nečem što je nastalo na tim prostorima.

Iako su najugroženiji oni vinogradari koji se bave uzgojem crnih sorti grožđa, u posljednje vrijeme se bilježi slaba prodaja i domaćih bijelih sorti. Razlog je, kako navode vinogradari, činjenica da se sve češće na ovim prostorima hercegovačka loza pravi od ovog grožđa.

Čak i manja domaćinstva ili manje vinarije se u posljednje vrijeme radije odlučuju za kupnju uvoznog grožđa jer je jeftinije. S navodima da se domaći brend pravi od uvoznog grožđa upoznat je i Grgo Vasilj, predsjednik Udruženja vinogradara i vinara FBiH.

"Nama nije drago da se to grožđe uvozi. Također bi rekao da se od toga grožđa može praviti neko stolno vino bez imena, a ne tradicionalna Blatina. Međutim, teško je doći do informacija tko što radi", kazao je Vasilj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.