Izvor: poslovni.hr | Petak, 06.09.2019.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazon uvodi novi način plaćanja - Sve što je potrebno je dlan

(Foto: YouTube/screenshot)
Novi način plaćanja koji je upravo najavljen od kompanije Amazon, od vas će tražiti da imate samo jedno – vašu ruku, tačnije dlan, piše Investitor.

Još otkako postoji, Amazon je prvo poremetio tržište maloprodaje, time što je bio jedan od prvih koji je ponudio onlajn kupovinu. U novije vrijeme kompanija je takođe pokušala poremetiti industriju supermarketa svojim trgovinama Amazon Go, u kojima ne postoje blagajne, već samo senzori koji detektiraju šta ste uzeli i naplaćuju prilikom izlaska preko Amazon naloga kupca na mobilnom telefonu.

Sada izgleda da gigant e-trgovine želi ući i u platnu industriju, i testirati sistem kodnog naziva "Orville" za skeniranje dlana koji će eliminirati potrebu za plaćanjem u gotovini ili kreditnom karticom.

Mediji prenose da kompanija koristi svoje zaposlene u Njujorku za testiranje, instalirajući sistem na automatima za prodaju čipsa, gaziranih pića i punjača za telefon.

Za razliku od većine biometrijskih sistema koji zahtijevaju da dodirnete površinu skenera, kod Amazonove verzije ove tehnologije nije potrebno da fizički dodirnete bilo koji uređaj. Kompanija koristi tehnologiju računalnog vida i geometriju za prepoznavanje veličine i oblika vaše šake prije skidanja novca sa kreditne kartice koju imate i koju ste prethodno povezali sa Amazon nalogom.

U kompaniji se nadaju da će već početkom sljedeće godine predstaviti tehnologiju u nekoliko svojih trgovina Whole Foods, odakle će se dalje širiti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.