Izvor: Capital | Petak, 06.09.2019.| 08:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta kompanije iz Srbije spriječava da otvore predstavništva u RS?

(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je privredne subjekte sa prostora Srbije, odnosno Vojvodine, koji imaju svoja predstavništva u BiH a nemaju u Republici Srpskoj, da u direktnim razgovorima kažu šta ih spriječava da predstavništva otvaraju u Srpskoj.

- To je bitno Srpskoj zato što povrat poreza na dodatnu vrijednost ide u sjedište tih predstavništava. Ako imate neku kompaniju na primjer, koja značajan broj proizvoda prodaje u Srpskoj, a sjedište joj je u Tuzli, Sarajevu ili Mostaru, kompletan PDV za sve te prodate proizvode ide u pobrojane gradove - rekao je Višković u Novom Sadu.

On je novinarima u Privrednoj komori Vojvodine poslije susreta sa vojvođanskim privrednicima u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", rekao da je iz tog razloga Srpska pokrenula to pitanje, svjesna činjenice da se ne može nikakvim administrativnim radnjama privrednicima Srbije i Vojvodine narediti gdje će otvarati svoja predstavništva.

Višković je naveo i da je Vlada Srpske napravila spisak od 12 privrednih subjekata, prije svega, iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije koji imaju određene probleme, kada je riječ o obimu proizvodnje.

- Pokušaćemo ovdje u Vojvodini da nađemo privredne subjekte koji bi na neki način ušli u vlasničku strukturu tih kolektiva iz Srpske. Time bi pomogli da njihovu proizvodnju podignu na znatno veći nivo, čime bi pomogli ukupnom razvoju privrednog ambijenta u Srpskoj - rekao je Višković.

Višković je u ime Vlade Srpske izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandr Vučiću za nesebičnu pomoć koju Srbija daje Republici Srpskoj.

- Skoro da nemamo nijednu lokalnu zajednicu u Srpskoj, a da bar jedan projekat nije finansiran iz sredstava koje je obezbijedila Srbija. To je postalo dobro poznato narodu Srpske, koji mu je veoma zahvalan - rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske pozvao je vojvođanske privrednike da dođu na predstojeću privrednu manifestaciju "Dani Vojvodine" u Trebinju, kako bi sa privrednicima iz Srpske razmijenili mišljenja o budućoj saradnji.

- Ta manifestacija biće prilika da se predstave ekonomski potencijali Vojvodine ne samo Srpskoj i u Hercegovini nego i svim drugim ljudima koji se od 13. do 15. septembra, ove godine zateknu u Trebinju - rekao je Višković na konferenciji za novinare.

On je naveo da će novu priliku vojvođanski i privrednici Srpske imati 20. septembra ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Bijeljini.

- U Bijeljini očekujemo značajan broj privrednika sa prostora Vojvodine, gdje su oni i do sada dolazili. Tu će naši privrednici imati priliku da sa vojvođanskim razmijene mišljenja o brojnim pitanjima od interesa za unapređivanje saradnje - rekao je Višković.

Potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je novinarima da je sa Viškovićem razgovarao o poboljšanju sveukupnih odnosa Srpske i Vojvodine.

- Razgovarali smo danas o poboljšanju sveukupnih odnosa s akcentom na privrednu saradnju. Na sastanku smo razgovarali i o mogućim koracima koji će doprineti ukidanju administrativnih barijera u cilju intenzivnije saradnje privrednika Vojvodine i Srpske - rekao je on.

Milićević je dodao da su odnosi Srbije i Srpske izuzetno dobri, te da je jedan od najviših prioriteta Srbije saradnja sa Srpskom, kao i pomoć njenom ekonomskom razvoju, te da je Vojvodina apsolutno na tom "fonu".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.