Izvor: eKapija | Petak, 06.09.2019.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mreža pete generacije izazov za telekomunikacione kompanije - Kako da regionalni operatori ostanu konkurentni?

Predstavnici regionalnih telekomunikacionih kompanija na konferenciji u Beogradu
Predstavnici regionalnih telekomunikacionih kompanija na konferenciji u Beogradu
Preuzimanje kompanija i sklapanje partnerstava načini su da regionalni operatori budu pristutni na različitim tržištima, čulo se na konferenciji Digital 2019, koja je okupila vodeće regionalne stručnjake iz oblasti telekomunikacija i medija.

- Najveći izazovi koji su pred kompanijama su konsolidacija i prepoznatljivost na tržištu, kao i u šta investirati - rekao je direktor u kompaniji PwC Hrvatska Dejan Ljuština i dodao da zato treba investirati u nova rješenja.

- Sa druge strane, postavlja se i pitanje da li investirati u 5G mrežu koja je jako skupa. Zato ima puno izazova za operatere - naveo je on.

Direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk istakao je da je Telekom spreman za uvođenje 5G mreže.

- Nemamo mnogo izbora za 5G. Moraćemo da investiramo u tu mrežu i da se takmičimo za 5G licence - rekao je Ćulibrk i dodao da će Telekom, takođe, izgraditi 1.000 baznih stanica za 4G mrežu.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel podsjetio je da je ta kompanija otvorila 5G baznu stanicu u Naučno-tehnološkom parku Beograd i naveo je da operatori još pokušavaju da shvate kako je najbolje koristiti 5G mrežu.

- Tu radi o pravljenju čitavog sistema koji može da se koristi za razne svrhe, saradnju sa vladama, privredom i mislim da je to put razvoja 5G mreže - rekao je Mišel.

Direktor VIP mobile Dejan Turk istakao je da se ova kompanija sve više okreće korisnicima.

- Prestali smo da pričamo o cijenama, sada pričamo o ljudima i njihovim pričama i to je put kojim ćemo da nastavimo. Smatram da to što je VIP mobile kompanija ljudi naša najveća korporativna prednost - rekao je Turk.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega iz Slovenije, Adrian Ježina, direktor slovenačkog Telemacha.

- Korisnici postaju sve važniji, osluškuje se tržište i nudi se paket usluga iz koga korisnici biraju šta im odgovara. Tržišta su sve otvorenija i treba dati korisnicima vrijednost da biste dobili njihovo povjerenje - smatra Ježina i dodaje da je konsolidacija trend koji će se nastaviti u regionu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.