NavMenu

Ove zime bez problema sa parkingom za skijaše na Kopaoniku - Gradnja garaže sa helidromom u završnoj fazi

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.09.2019. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: JP Skijališta Srbije)
Popularnost Ski centra Kopaonik raste iz godinu u godinu, a sa njom i broj gostiju, što donosi velike probleme sa parkiranjem.

Iz tog razloga je prošlog ljeta započeta gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom u okviru Ski centra.

- Ovaj projekat je veoma važan za Ski centar, jer će regulisati dugogodišnji problem parkiranja u sezoni, rasteretiti gužve i pružiti komfor turistima - ističu za eKapiju u JP Skijališta Srbije koja upravljaju Ski centrom, koje je, uz Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, finansijer ovog projekta vrijednog oko 570 miliona dinara, dok je investitor Ministarstvo odbrane.

Radovi su tokom protekle zimske sezone bili zaustavljeni zbog, kako kažu, nepovoljnih vremenskih uslova, ali su nastavljeni ovog ljeta i završetak gradnje planiran je prije početka zimske sezone 2019/2020.

Gradnja kompleksa parking garaže sa helidromom je u završnoj fazi, a ugovori o izgradnji prve i druge faze parking garaže su po principu "ključ u ruke" potpisani sa konzorcijumom firmi na čelu sa kompanijom M enterijer gradnja Beograd kao izvođačem radova. Članovi konzorcijuma su Mašinoprojekt KOPRING Beograd kao projektant parking garaže i Neo Aerodromes engineering d.o.o. Novi Beograd kao projektant helidroma.

Buduća parking garaža biće konceptualno uklopljena u okolni prostor, pristupačna, i omogućiće snalaženje pri kretanju, preglednost i sigurnost.
(Foto: JP Skijališta Srbije)
Prema projektu, nadzemna garaža je planirana kao višeetažna, na četiri nadzemna nivoa, sa 309 parking mjesta.

Iz Skijališta Srbije navode da je projekat građevine usaglašen sa karakteristikama ovog tipa objekta, klimatskim uslovima lokacije i uslovima propisanog vijeka trajanja osnovnih konstrukcija, uz primjenu modernih građevinskih materijala kao što su armirani beton, aluminijum, čelik, membrane i eternit ploče, malterisane površine i dr.
(Foto: JP Skijališta Srbije)
Helidrom ski centar Kopaonik biće helidrom na zemlji (Surface Level Heliport) prema klasifikaciji ICAO. Helidrom je za javnu upotrebu, za operacije poletanja i slijetanja u VFR uslovima danju i noću.

Mjerodavni helikopter za ski centar Kopaonik je MI17 i sve fizičke karakteristike budućeg helidroma određene su za taj tip helikoptera, a osim njega, helidrom će zadovoljavati sve projektantske i operativne kriterijume za operacije dvomotornih i jednomotornih helikoptera definisanih prema standardima.

A osim nove garaže, u okviru Ski centra Kopaonik gosti će uskoro imati na raspolaganju i nove staze za skijanje.
Naime, iz Skijališta Srbije podsjećaju da su u toku završni radovi na izgradnji nove ski staze na lokaciji Krčmar, o čemu je eKapija već pisala, ali i otkrivaju i da je potpisan ugovor za izgradnju nove četiri staze, za koje je u toku pribavljanje dozvola za izgradnju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.