NavMenu

U toku modernizacija rasvjete na parkinzima u sarajevskoj općini Novi Grad - Radovi vrijedni 335.000 KM

Izvor: eKapija Srijeda, 04.09.2019. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: novigradsarajevo.ba)
Općina Novi Grad Sarajevo započela je realizaciju projekta obnove i modernizacije rasvjete na parkinzima na svom području, gdje će stara i dotrajala rasvjeta biti zamijenjena modernom LED tehnologijom koja troši manje električne energije, a istovremeno daje bolji efekat osvjetljenja, te ima duži vijek trajanja od standardne.

Potpuno nova rasvjeta u ovoj godini će biti postavljena na 26 velikih parkinga za šta je iz općinskog budžeta osigurano 335.000 KM, dok je u narednoj godini planirana zamjena rasvjete i na preostalim parkinzima, ističe se na sajtu Općine.

Radovi su počeli u C fazi Alipašinog Polja, gdje izvođač radova konzorcij SES i STEP Sarajevo vrše uklanjanje stubova stare rasvjete i vrše postavljanje, odnosno betoniranje novih stubova nakon čega će se vršiti ugradnja LED rasvjetnih tjela.

Rasvjeta će biti obnovljena na 23 lokacije, u mjesnim zajednicama Staro Hrasno, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Alipašino Polje B-1 i B-2, Alipašino Polje C-1 i C-2, Saraj - Polje, Dobrinja A, Dobrinja C, Dobrinja D. Time će biti osvijetljeno oko 40% parking prostora u Novom Gradu.

Inače, rasvjeta na parkinzima nije mijenjana više od 30 godina, te je većina parkinga jako loše ili nije nikako osvijetljena, tako da će se na pojedinim lokacijama raditi zamjena rasvjetnih tijela, povećanje visine stubova, te zamjena stubova, a radovima su obuhvaćeni najveći parking prostori. Ovim projektom poboljšaće se osvjetljenost parking prostora, što je bitno zbog same sigurnosti vozila, ali i osjećaja sigurnosti korisnika parkinga.

Osim modernizacije rasvjete, na području Novog Grada izvode se radovi i na sanaciji oštećenja i udarnih rupa na 58 parkinga, nakon čega će na svim parkinzima biti postavljena nova plastična horizontalna signalizacija kojom će se označiti mjesta za parkiranje i smjerovi kretanja vozila, a čime će se uvesti red u parkiranju vozila.

Ovim i sličnim projektima koje Općina Novi Grad realizira, a koji se odnose na izgradnju novih parkinga, odvajanje pješačkih zona od motornog i saobraćaja u mirovanju, u budućnosti će se poboljšati uslovi življenja građana, ali i promijeniti "lice" Novog Grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.