NavMenu

Ovo su savjeti za pokretanje biznisa u seoskom turizmu

Izvor: eKapija Srijeda, 04.09.2019. 09:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marija Kambić)Ilustracija
Seoski turizam može biti veoma pogodno tlo za započinjanje unosnog biznisa. A kada imate ideju i registrovano gazidinstvo možete se fokusirati na ostale detalje koji su potrebni.

U ovih 12 koraka saznajte koja je tajna uspjeha za razvoj turizma u ruralnim područjima, piše Agrosavjet.com.

1. Saznajte šta to vaši klijenti žele. Vaš biznis će se razlikovati od toga da li oni žele da vide, osjete, kupe, nauče, ili steknu svijest o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara, ili jednostavno samo žele da uživaju.

2. Pronađite partnere za proizvode ruralnog turizma. Dakle nisu vam dovoljni samo hotelijeri i kompanije koje obezbijeđuju transportne usluge već i određeni spa centri, vinarije, mala preduzeća koja se bave prodajom suvenira i zanatske radnje, muzeji, biblioteke, proizvođači organske hrane i druge.

3. Odredite prostorni okvir za vaš proizvod. Morate odlučiti da li je to samo vaša zemlja, region, neka druga destinacija, zatim da li je riječ o banjskom mjestu, gradovima, ili su to mjesta gde se održava neka posjećena manifestacija.

4. Pronađite nešto više u okviru proizvoda da biste dobili dodatnu vrijednost. To mogu biti pejšačke staze u prirodi namijenjene za branje ljekovitog bilja i gljiva, gastronomija na tradicionalni način, ponuda suvenira, tradicionalni zanati, ili narodno graditeljstvo.

5. Obezbijedite vaš proizvod kvalitetnom infrastrukturom. Bez dobre infrastrukture, vaš proizvod neće biti spreman za tržište. U skladu sa infrastrukturom možete ponuditi smještaj, ishranu, transport, vodiče i animatore.

6. Definišite tržište. Za uspjeh u pokretanju biznisa u ruralnom turizmu potrebno je da vaš jednistveni proizvod bude na listi 10 najpoželjnijih destinacija u okviru zemlje ili regiona koji bi svako želio da posjeti.

7. Pozicionirajte proizvod na tržištu. Postavlja se pitanje da li želite da vaš proizvod postane brend na tržištu. Ako to želite onda morate igrati na kartu atraktivnosti i autentičnosti proizvoda na tržištu.


8. Reklamirajte i promovišite vaš turistički proizvod. Veoma je važno da svuda i svim sredstvima reklamirate vaš proizvod. Najjeftinije opcije da to uradite je putem interneta i društvenih mreža.

9. Budite inovativni. Vodite računa o tome da im date dodatne informacije i sadržaje, reklame, popuste.

10. Budite odgovorni. Svaki proizvod seoskog, odnosno ruralnog turizma trebalo bi da pormoviše kulturu i način života ljudi u zemlji u kojoj se taj proizvod nalazi.

11. Mislite na budućnost. Moramo unaprijed razmišljati o tome šta ćemo ostaviti budućim generacijama, da li je naš proizvod održiv i da li obezbijeđuje koristi za svoje proizvođače i potrošače na duži vremenski rok. Kako će on izgledati i da li može opstati u narednih 20 godina.

12. Promovišite proizvod. Razmislite kako mogu potencijalni turisti da saznaju za objekat i usluge koje pružate. Kao i ko će (ili ko treba) da promoviše moje domaćinstvo. To su prije svega nosioci promotivnih aktivnosti: turističke organizacije – TO (lokalne, regionalne ili TOS) kao i turističke agencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.