NavMenu

Noć u Merlinovom zamku otvara sezonu u Dječijem pozorištu RS

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 04.09.2019. 08:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)Ilustracija
Premijerom predstave "Noć u Merlinovom zamku", rađene po tekstu i u režiji Sandre Rodić-Janković, ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u petak, 6. septembra, s početkom u 19 časova u ovoj kući otvoriće novu, 64. pozorišnu sezonu.

U predstavi igraju Duško Mazalica, Aleksandra Spasojević, Ana Anđelić, Dragan Vučić, Svjetlana Andrić, Željko Milićević, Zorana Šuman i Snežena Milidrag, a pored čarobnjaka Merlina, neki od likova koje će tumačiti nabrojani glumci su i živopisna Vještica, Zvijer, Princ, Tužilac, Branilac, Kruela, Ivica bez Marice i drugi poznati i manje poznati likovi iz bajki.

- Kao najmoćniji čarobnjak među vilama i čarobnjacima, Merlin je odlučio da u svoj zamak pozove sve junake iz bajki i utvrdi jednom zauvijek da li je vještica kriva ili ne za sva nedjela koja je ne samo počinila, već i dalje čini u bajkama. Kao pravi sudija, on među junacima iz bajki bira tužioca i branioca, a da bi suđenje bilo pošteno, za porotu na suđenju, kojim predsjedava on, bira publiku, tj. djecu - kaže sinopsis predstave.

Rediteljka će reći da bajke ne treba shvatiti samo kao zabavu, jer one imaju ozbiljnu i čak pomalo opasnu vrijednost u odrastanju.

- Poštujući bajke koje su djeci dobro poznate, cilj ove predstave je da, kroz brojne zanimljive situacije i specijalne efekte, ne samo mališanima razbije svaki strah od imaginarnih zlih bića, već i da im pomogne da iz više uglova uvide razliku između dobra i zla - riječ je rediteljke Sandre Rodić-Janković.


Glumica Svjetlana Andrić, koja igra lik jedne od dvije vještice, kaže da se potrudila da njen lik bude kompleksan, a ne do kraja negativan.

- Potrudila sam se da ovaj lik ima i neku vrstu duhovitosti, spontanosti i nekakve živosti, jer ništa nije crno ili bijelo. Mislim da generacije djece koje dolaze imaju vrlo jasnu svijest o tome, dok je nekada davno dok smo mi bili mali sve predstavljano u te dvije linije, ili si dobar ili nisi - kaže Svjetlana Andrić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.