Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 04.09.2019.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Irska kompanija Aer Rianta International preuzima fri šopove na crnogorskim aerodromima

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Kompanija Aer Rianta International iz Dablina preuzeće od oktobra fri šopove na dva crnogorska aerodroma, u Podgorici i Tivtu, iako ugovor o zakupu sa Aerodromima Crne Gore (ACG) još nije potpisan.

Kompanija je obavijestila dobavljače slobodnih carinskih prodavnica Aerodroma Crne Gore da će ih od oktobra preuzeti, odnosno ući u njihov posjed, saopštio je u Privrednom sudu Vladan Bojić, advokat firme Regal Impex, koja je sadašnji zakupac.

U sudu je nastavljena parnica po tužbi Regal Impexa protiv Aerodroma CG, a glavna rasprava odložena je za 7. oktobar.

Regal Impex tužio je ACG krajem 2018. Privrednom sudu i tužbom traži obeštećenje od 3,5 mil EUR jer ACG dovodi u pitanje stari ugovor o zakupu, prećutno produžen na dodatni rok od još pet godina, uz navodno prethodnu pribavljenu saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja, iz marta 2011. godine.

Bojić je sudu dostavio dokaze Regala o uplati zakupnine Aerodromima CG za jun i jul ove godine u ukupnom iznosu od 360.000 EUR.

Advokat ACG Velibor Marković kaže, međutim, da je taj dokaz "bez značaja" u sporu budući da je prethodnim ugovorom bilo predviđeno da stari zakupac plaća zakupninu do izbora novog ponuđača.

Ministarstvo finansija obavijestilo je Privredni sud da ne posjeduje akt od 9. marta 2011, na osnovu kojeg je, prema tvrdnjama tužioca u ovom sporu produžen zakup na dodatnih pet godina.

Ministarstvo je obavijestilo sud da je istekao rok za čuvanje tog akta i da on više ne postoji.

Regal Impex podnio je prije četiri mjeseca Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora ACG-a Danila Orlandića, predsjednika Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Ilije Mašanovića, pomoćnika ministra za vazdušni saobraćaj Zorana Kostića i kompanije Air Rianta International iz Republike Irske, koja se javila na prošlogodišnji tender ACG za zakup fri šopova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.