Izvor: eKapija | Utorak, 03.09.2019.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stada ulaže oko 20 mil EUR u Hemofarm tokom 2020. - Rekordni uspjesi banjalučke fabrike

Zeliger, Godšmit i Ivanović
Lideri članica njemačke Stada grupe, njih 150, nalaze se u Beogradu, gdje se održava STADA Leadership Meeting, i to po prvi put.

Tom prilikom medijima se obratio Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt), generalni direktor Stada grupe, u okviru koje posluje i Hemofarm.

Istakao je da se prodaja povećala za 11% u prvoj polovini 2019. godine na  1,26 mlrd EUR, jer je u 2018. godini vrijedila 1,14 mlrd EUR.

- Stada bilježi snažan rast u oba naša osnovna segmenta: u brendiranim proizvodima/OTC (lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog recepta) i generici, uključujući farmaceutske specijalitete. Na osnovu rezultata gradimo aktivnosti. proizvodimo u 120 zemalja i želimo da budemo pouzdan i brižan partner - rekao je Goldšmit.

Kompanija je nedavno otvorila novu fabriku u Vijetnamu, sa kapacitetima od četiri milijarde tableta.

Stada grupa je jedan od najvećih investitora u Srbiji. Od 2006. godine, kada je Hemofarm postao član Stada grupe, do danas, u opremu, infrastukturu, procese i uvođenje najmodernijih standarda investirano je oko 300 mil EUR.

- U istom periodu, obim proizvodnje u Hemofarmu uvećan je za 2,5 puta, a portfolio kompanije za četiri puta - rekao je Dejan Ivanović, direktor proizvodnje Hemofarma za jugoistočnu Evropu.

Dodao je da je u Hemofarmu prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lijekova odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba:

- Novi rekord planiran je za ovu godinu, a očekuje se proizvodnja od čak 6,3 milijarde tableta i drugih formi, od čega je oko 70% namijenjeno evropskom tržištu.

Ronald Zeliger (Ronald Seeliger), generalni direktor Hemofarma naveo je da ova kompanija ima vrijednosni udio na tržištu od 12%, a 27% u obimu.

- Proizvodni pogoni Hemofarma su u Vršcu, Šapcu, Dubovcu, Banjaluci i Podgorici. Svaki od njih je lider na svom tržištu - ističe Zelinger.

Kao poseban uspjeh istaknuto je poslovanje banjalučke fabrike, koja je 2003. godine proizvodila 100 miliona tableta, a danas bilježi godišnju proizvodnju od 1,1 milijarde. Ove godine je u fabriku u Republici Srpskoj investirano 2 mil EUR u opremu.

- Stada je za ovu godinu namijenila 20 mil EUR ulaganja u srpsku proizvodnju, a slična suma se očekuje i u narednoj godini - rekao je Peter Goldšmit.

Novine na tržištu lijekova

Stada je u 24 zemlje lansirala biosimilar teriparatida, Movymiu, koji se koristi za liječenje osteoporoze. U sljedećih nekoliko mjeseci se u Njemačkoj planira lansiranje proizvoda Grippostad Complex.

U drugoj polovini 2019. godine pet proizvoda za njegu kože i lijek za kašalj kod djece, koje je Stada kupila od kompanije GSK , biće uključeno u portfolio, naročito u Velikoj Britaniji.

Medicinski šampon protiv peruti nizoral, koji je takođe poznat i kao terzolin, a koji je kupljen 2018. od kompanije Johnson & Johnson, uspješno je etabliran kao novi proizvod Stada grupe širom Evrope.

Lijek protiv kancera, inovativni rastvor za injekcije, Bortezomiba biće predstavljen u 14 evropskih zemalja. Na tržištu će uskoro biti i novi preparati kao što su Dasatinib (kancer), Solifenacin (urologija), Amlodipin/Valsartan (lijek za snižavanje krvnog pritiska) i Hoggar Night tableta koja se oralno rastvara i izdaje se bez recepta.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.