Izvor: Indikator | Utorak, 03.09.2019.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BH-Gas među četiri regionalne kompanije u izgradnji Jonsko-jadranskog gasovoda - Idejni projekat gotov u septembru 2020.

Ilustracija (Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora planiraju da do septembra iduće godine završe idejni projekat Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP), izvijestio je u utorak crnogorski dnevnik Pobjeda.

- Projekat se trenutno razvija prema planu i zadovoljni smo ne samo dinamikom aktivnosti, što je rezultat ne samo posvećenosti projektu svih zemalja kroz koje prolazi IAP, nego i visokim kvalitetom do sada završenih aktivnosti - citira Pobjeda izvor iz crnogorskog ministarstva privrede.

Četiri kompanije - crnogorski Bonus, albanski Albgaz, BH-Gas i hrvatski Plinacro, dogovorile su se prošle sedmice da se pridruže zajedničkom ulaganju za izgradnju gasovoda u kojem će sve kompanije imati jednake uloge.

Planirano je da IAP prevozi prirodni plin iz albanskog Fiera preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Splita u Hrvatskoj.

Gasovod dug 516 kilometara bio bi dvosmjerni, a njegov godišnji kapacitet bio bi 5 milijardi kubičnih metara.

U Fieru bi se IAP povezao s Trans-Jadranskim plinovodom (TAP), projektom koji gradi konzorcij koji uključuje azerbejdžansku državnu energetsku kompaniju SOCAR. TAP će transportovati prirodni gas iz polja Shah Deniz II iz Azerbejdžana u Evropu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.