Izvor: eKapija | Utorak, 03.09.2019.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodi Ecomedico iz Sarajeva uskoro na tržištu regiona - Med i propolis u službi zdravlja i ljepote

Adnan Čučuković, inženjer mikrobiologije i magistar ekologije, osnovao je 2015. godine firmu Ecomedico u Sarajevu, sa osnovnim ciljem rješavanja pitanja sopstvenog zaposlenja u kombinaciji sa djelatnosti koju voli, a to je proizvodnja prirodnih kozmetičkih i prehrambenih preparata.

Danas iz pogona Ecomedico izlaze različite vrste čajeva, sirupa, kapi, meda i mednih maski. Proizvodi po kojem su postali posebno poznati su sirupi za jačanje imuniteta kod djece i odraslih, a najveći broj preparata radi se na bazi meda, propolisa i ljekovitog bilja.

- Period od osnivanja firme pa do danas za mene lično je bio jedan vrlo izazovan period, tokom kojeg sam se sa nekim stvarima susreo prvi put u životu, a s druge strane i vrlo zanimljiv, obzirom da sam mnogo toga novog naučio, otkrio neka nova lična umijeća, ali i upoznao mnoštvo mladih, talentovanih i ambicioznih ljudi - ističe za eKapiju Adnan Čučuković.

On dodaje da su mu obrazovanje i iskustvo na poziciji tehnologa, kao i porodična tradicija proizvodnje zdrave hrane za vlastite potrebe, logično nametnula pokretanje posla upravo u ovoj djelatnosti.

- U našim recepturama nastojimo biti moderni, a istovremeno strogo tradicionalni. Proizvodi nastaju isključivo ručnim radom u želji da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuva izvorni prirodni oblik sirovina koje se mogu prepoznati u svakom našem proizvodu, što je i njihova posebnost - pojašnjava Čučuković.

On ističe da su na početku radili samo sa vlastitim sirovinama, koje su uzgajali ili ubirali direktno iz prirode, ali da se vrlo brzo ukazala potreba za uključivanjem kooperanata.

- Danas sarađujemo sa više provjerenih kooperantskih porodica, od kojih nabavljamo sirovine koje ne stignemo sami pripremiti. Ecomedico ima četiri zaposlena radnika, kao i više kooperantskih porodica s kojima imamo kontinuiranu saradnju. S obzirom na to da smo još uvijek u razvoju, te na širu paletu proizvoda u našem asortimanu, teško nam je govoriti o trenutnim kapacitetima proizvodnje.

Prekretnica u poslovanju


Adnan ističe da je ovaj događaj bio jedna od najznačajnijih prekretnica u dosadašnjem poslovanju.

- S obzirom na dosadašnju saradnju i susretljivost uposlenika dm-a, veoma smo zadovoljni. Kupci su vrlo brzo prepoznali kvalitet koji im nudimo, i naše maske su brzo osvojila njihova srca - kaže nam Čučuković.

Dodaje da nemaju previše iskustva sa plasiranjem proizvoda u velikim trgovačkim lancima, jer su i sami vrlo izbirlji gdje se pojavljuju, te da su svjesni svojih kvaliteta, ali i količina koje mogu da ispoštuju.

- Smatram da će dobri i kvalitetni proizvodi ipak pronaći svoje mjesto na policama velikih trgovačkih lanaca, samo je pitanje vremena i istrajnosti.

Ističe i da su nakon uspostavljene saradnje sa dm marketima postali poslovno mnogo zreliji.

Adnan Čučuković
Širenje proizvodnog asortimana

Firma Ecomedico planira da do kraja godine proširi proizvodni asortiman, dok se nadaju i skorašnjoj uspostavi regionalne saradnje.

- Mi već odavno imamo poslovne ponude za regionalnu saradnju, ali do sada kapacitetima, ali ni poslovno nismo bili spremni za jedan takav iskorak. Vršimo pripreme i nadamo se da će se naši proizvodi vrlo brzo naći u prodaji zemalja regiona - kaže Čučuković.

Dodaje da je vrlo ponosan što imaju vrlo prisan odnos sa svojim kupcima.

- Svakom kupcu pristupamo individualno i nastojimo ponuditi adekvatan proizvod, te dati odgovor na sva njegova pitanja. Osluškujemo njihove želje i potrebe, pa tako i nastaje najveći broj naših proizvoda. Zahvalni smo im na tako ukazanom povjerenju.

Senka Trivić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.