NavMenu

Kultni Bauhaus rasprodao ulaznice za svoj drugi muzej prije otvaranja

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 02.09.2019. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)
Ove smo godine potpuno rasprodati, kaže Claudia Perren, direktorica fonda Bauhaus Dessau, iako muzej još nisu otvorili. Interesovanje za posjetu novom Bauhaus muzeju u njemačkom gradu Desau izuzetno je i prije nego što je prvi posjetitelj ušao u njega.

Muzej će se otvoriti 8. septembra, i to će biti druga škola arhitekture i dizajna Bauhaus, osnovana prije 100 godina. Prvi je vrlo uspješno otvoren u Vajmaru. Od otvaranja početkom aprila, više od 160.000 ljudi ga je posjetilo, objavila je fondacija.

Grupe iz Njemačke, Italije i Španije, kao i posjetitelji iz Azije i Amerike već su se unaprijed najavili da će posjetiti muzej u Desauu. Pojedinačne karte mogu se kupiti unaprijed, ali još uvijek moraju pričekati, rekla je glasnogovornica muzeja.

Muzej će po prvi put u Dessauu biti mjesto na kojem se u potpunosti mogu prikazati kolekcije Bauhaus Dessau. Prema toj instituciji, to je druga najveća kolekcija na svijetu sa oko 49.000 eksponata.

Bauhaus je 1. aprila 1919. godine u Vajmaru osnovao arhitekta Walter Gropius. Fakultet za arhitekturu i dizajn u svakom pogledu odstupio je od preovlađujućih normi.


Bauhaus je djelovao kao udruženje najviše avangardnih umjetnika u ulozi učenika i nastavnika, koji su svi živjeli u kampusu i stvarali. Među poznatijim članovima Bauhausa bili su slikar Oscar Schlemmer, slikar i teoretičar Vasily Kandinsky, te slikar i fotograf Paul Klee.

Oni su pokrenuli potragu za odgovorom na pitanje kako integrirati proces modernizacije u dizajnu i umjetnosti. Posebnost Bauhausa bila je ta što je škola spojila pedagoški proces i praksu pod jednim krovom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.