Izvor: Agroklub | Nedjelja, 01.09.2019.| 13:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnji rakije pridodali i hotel Monogram - Stranci najbrojniji gosti

Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Porodični posao nedaleko Gradačca u BiH proizvodnji voćnih rakija pridodao i značajne smještajne kapacitete.

Njihovi kazani rade više od 100 dana na godinu, a samo lani su proizveli 40.000 litara različitih voćnih rakija. Na 35 hektara vlastitih voćnjaka jabuke, kruške, šljive i dunje uzgajaju potrebne sirovine i zaokružuju ciklus uz pomoć ULO hladnjača.

Riječ je o brendu, destileriji i odnedavno hotelu Monogram, koji se nalaze tek 7 kilometara od Gradačca.

- Prema plasmanu danas smo treća destilerija u BiH - rekao nam je Vladimir Kostandinović, direktor prodaje ove obiteljske kompanije.

Od voća do tržišta prođe minimalno tri godine, a sva rakija odležava u moderno opremljenom podrumu u 160 hrastovih bačava. - Najbolje nam su se pokazala burad od hrasta kitnjaka s juga Srbiji - dodaje on.

Doznali smo kako njihove rakije najviše idu ka izvozu, ostvare prosječnu izlaznu cijenu od 14EUR-a za litru neto, koje se na ovoj lokaciji proizvode od 1981. godine.

U proljeće ove godine voćnjacima, skladištima, destileriji, podrumu i restoranu dodali su i novoizgrađeni hotel s 80 ležajeva kojime uz restoran kapaciteta 330 mjesta žele zaokružiti ponudu.

Zatekli smo ovdje grupu lovaca iz Italije, a Kostandinović kaže kako stranci čine 90% njihovih gostiju. Njegova supruga, Regina vodi dio hotelskog biznisa ovog imanja prenoseći vlastita iskustva stečena u velikim turističkim kompleksima na Jadranu.

Noćenje s doručkom ovdje košta oko 40 EUR-a za dvoje, a prisutni su na vodećim digitalnim servisima za rezervaciju smještaja putem kojih ih gosti lako pronalaze.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.