NavMenu

Od početka 2019. zabilježeno manje posla u inostranstvu za građevinarce - Crna Gora trenutno najveće gradilište za kompanije iz BiH

Izvor: Indikator Nedjelja, 01.09.2019. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: chaiyapruek youprasert/shutterstock.com)Ilustracija
Građevinske kompanije iz BiH bilježe pad izvršenih radova u inostranstvu za prvih šest mjeseci ove godine od 5,4%, a što je posljedica manje realizovanih poslova u Africi, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Inikator.ba.

Ukupno su domaći građevinari u inostranstvu obavili poslove u vrijednosti 60,18 mil KM, za razliku od 63,63 mil KM u istom periodu prošle godine.

U Evropi, gdje naše kompanije i najviše rade, realizacija je blago povećana za 0,7% na 58,99 mil KM, sa 58,6 miliona KM prošle godine.

Crna Gora je trenutno najveće gradilište za kompanije iz BiH gdje je vrijednost obavljenih radova u periodu januar-juni 2019. godina bila 15,97 mil KM, a slijedi Njemačka sa vrijednošću poslova od 14.77 mil KM.
Domaća operativa takođe je radila i u Hrvatskoj, Srbiji, Švedskoj, Norveškoj, te Italiji.

Vrijednost izvršenih psolova u Africi bila je 1,13 mili KM, nakon 5,07 mil KM prošle godine.
Pad je najveći u Alžiru gdje je realizacija bila samo 470 hiljada KM, nakon 3,29 mil KM prošle godine, a manja uposlenost bila je i u Etiopiji gdje je vrijednost radova iznosila 483 hiljade KM (1,77 mil KM prošle godine).

Od ukupno izvršenih poslova u prvih šest mjeseci 2019. godine, 62,9% se odnosi na objekte niskogradnje, a 37,1 % na objekte visokogradnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.