Izvor: Indikator | Subota, 31.08.2019.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nastavak sanacije Titovog bunkera u Konjicu

Konjic
Konjic (Foto: Konjic.ba)
Agencija Prvi korak je u ime Općine Konjic uspješno aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta za Obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa.

Odobrena sredstva u iznosu od 7.000 KM će biti usmjerena na Sanaciju kamuflažnih zgrada II i III u sklopu objekta D-O ARK.

- Nakon uređenja platoa ispred objekta, sanacije mokrih čvorova, ispitivanja elektroinstalacija i kompletirane zamjene dotrajalih vatrogasnih aparata, nastavljamo sa pozitivnim pričama u objektu Titov bunker - navode iz Agencije Prvi korak.

Titov bunker u Konjicu izgrađen je u tajnosti od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih saradnika.

Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

Objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom, bio je do 90-ih godina najstrože čuvana vojna tajna. U njegovu izgradnju investirano je 4,6 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.