NavMenu

Nastavak sanacije Titovog bunkera u Konjicu

Izvor: Indikator Subota, 31.08.2019. 09:12
Komentari
Podeli
Konjic (Foto: Konjic.ba)Konjic
Agencija Prvi korak je u ime Općine Konjic uspješno aplicirala na Javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta za Obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa.

Odobrena sredstva u iznosu od 7.000 KM će biti usmjerena na Sanaciju kamuflažnih zgrada II i III u sklopu objekta D-O ARK.

- Nakon uređenja platoa ispred objekta, sanacije mokrih čvorova, ispitivanja elektroinstalacija i kompletirane zamjene dotrajalih vatrogasnih aparata, nastavljamo sa pozitivnim pričama u objektu Titov bunker - navode iz Agencije Prvi korak.

Titov bunker u Konjicu izgrađen je u tajnosti od 1953. do 1979., pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih saradnika.

Ovaj impozatni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje.

Objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom, bio je do 90-ih godina najstrože čuvana vojna tajna. U njegovu izgradnju investirano je 4,6 mlrd USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.