NavMenu

BiH bilježi pad izvoza govedine za 100% - Uzgajivači čekaju formiranje vlasti i nove sporazume

Izvor: Glas Srpske Subota, 31.08.2019. 09:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrivenost uvoza izvozom u mesnoj industriji BiH u drugom kvartalu ove godine pala je za oko 30%, a lošem rezultatu najviše je doprinijela obustava plasmana goveđeg mesa u Tursku.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH pojašnjavaju da je u drugom kvartalu ove godine zabilježen pad izvoza goveđeg mesa za skoro 100%.

- Tender koji je bio raspisan ove godine propao je jer je izlicitirana cijena niža za oko jedan evro u odnosu na prošlu godinu, što uopšte nije bilo stimulativno za domaće proizvođače. I dok je funkcionisao izvoz prema starom sporazumu, koji je predviđao izvoz oko 5.000 tona, bilo je dosta problema - rekao je za Glas Srpske predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić i dodao da je izvoz govedine u Tursku obustavljen prije nekoliko mjeseci.

Vasić ističe da će situacija ostati ovakva sve dok ne bude formiran Savjet ministara BiH.

- Ova godina je dobrim dijelom upropašćena i ostaje nam za nauk za iduću godinu da se sve mora drugačije uraditi prilikom raspisivanja tendera za izbor generalnog izvoznika mesa za Tursku iz BiH. Ne možemo potpisati nikakav sporazum dok ne bude formirana vlast na nivou BiH, jer je riječ o međudržavnom sporazumu - rekao je Vasić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da su proizvođači upozoravali da bi mogli doći u ovakvu situaciju, ali da nadležni nisu imali sluha za to.

- Ne može se proizvodnja dovoditi u vezu samo sa jednim tržištem, tu nikakve sigurnosti nema za proizvođače. Iako smatram da bi prvenstveno trebalo urediti stanje na domaćem tržištu i omogućiti dobar plasman naših proizvoda u BiH, ako već težimo izvozu, trebalo je obezbijediti još bar jedno tržište da ne dolazimo u ovakve situacije - rekao je Marinković.

Dodao je da bi alternativno tržište za proizvođače iz Republike Srpske, po ugledu na Srbiju, mogla biti Rusija.

- Na našem terenu trenutno ima između 4.000 i 5.000 bikova spremnih za klanje, ali vlasnici čekaju jer nemaju gdje da plasiraju meso - rekao je Marinković i dodao da nadležni hitno moraju zaštiti domaću proizvodnju i spriječiti nekontrolisani uvoz.

BiH je lani u Tursku plasirala meso i druge klanične proizvode za jelo u Tursku u vrijednosti 40,1 mil KM, dok je godinu ranije izvoz bio 47,4 mil KM, a 2016. godine 49,6 mil KM.

Cijena

Stojan Marinković kaže da trenutne cijene ne idu na ruku domaćim uzgajivačima goveda.

- Optimalna cijena sa kojom bi uzgajivači imali kakvu-takvu zaradu je pet maraka po kilogramu žive vage, a trenutna cijena kreće se između četiri i 4,20 KM - rekao je Marinković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.