NavMenu

Arheolozi pronašli senzacionalnu figuricu na lokalitetu Kopila kod Zenice

Izvor: Dnevni avaz Petak, 30.08.2019. 11:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Austrijski i arheolozi iz BiH, koji su proteklih mjesec istraživali praistorijska područja oko Zenice, senzacionalnim otkrićem danas završavaju ovogodišnja istraživanja prahistorijskih naselja u zeničkom kraju.

- Imali smo sreću da, osim uobičajenih nalaza koji se mogu pronaći unutar naselja- posuda, oruđa, oružja..., na kraju istraživanja na lokalitetu Kopila pronađemo i glinenu figuricu antropomorfne predstave, sa muškim spolnim organom i predstavom lica te jako šematiziranom - kazao je dr Mario Gavranović, zamjenik direktora Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, koja je i finansirala istraživanja.

Dodaje kako je iznenađenje bilo veliko, jer uopće nije poznat takav nalaz na području srednje Bosne.

- U svakom slučaju, radi se o senzaciji, jer je to nešto novo. Kao da nam sada otvorio i neki novi prozor u prošlost - ushićen je Gavranović.

On je uvjeren kako će im spomenuta figurica otkriti neke nove spoznaje o životu tadašnjeg čovjeka.

- Kroz nju ćemo samo saznati o svakodnevnom životu tih ljudi, ali i o njihovim kultovima, vjerovanjima, a, možda, čak i religiji. Figurica nema nikakvu praktičnu namjenu, nego je napravljena iz nekog vjerovanja - istakao je Gavranović.

Podsjeća kako je figurica zanimljiva i s aspekta što historijski period kojim se oni bave, brončano i željezno doba, ima potpuni nedostatak figuralnih predstava.

- Sav ukras koji poznajemo iz tog perioda je geometrijski, šematizovan, apstraktan... Međutim, ova figurica govori da je i tada, itekako, bilo svjesnosti o predstavi čovjeka u nekom prenesenom obliku - rekao je Gavranović.

Novootkrivena figurica, napominje, još nije potpuno ni očišćena pa će tek potpuna saznanja o njoj dobiti njenih nakon dodatnih analiza.

- Ona, vjerovatno, na sebi ima i masku. Znači da, kao što sam već rekao, zalazimo u neki dio gdje se radi o kultovima, vjerovanju - rekao je on.

Slične predstave pronađene su, napominje on, još samo u sjeverozapadnoj Bosni, u naselju Ripač kod Bihaća.

- Tamo je pronađeno 10-ak figurica, ali nijedna od njih nije kao ova s Kopila. Figurice iz Bihaća, barem koliko ja znam, rađene su na jedan potpuno drugi način i više su shematizirane, dok je figurica s Kopila više atropomorfna i s preciznije određenim spolnim karakteristikama - kazao je mr. Edin Bujak s Filozofskog fakulteta iz Sarajeva.

Figurica s Kopila sama po sebi svjedok je i jednog vremena, jer su ranija otkrića, podsjeća Bujak, predstavljala isključivo ženske figure.

- Dakle, za vrijeme neolita bile su karakteristične figurice žena, odnosno kult Velike majke. Sada imamo figuricu muškarca. Možda to govori o načinu života i nekim promjenama, sada dominaciji muškarca nad ženom. Jer, bronzano i željezno doba potpuno su drugi svijet u odnosu na starije periode neolita, kada je žena imala veću ulogu u porodici - objasnio je Bujak.

U periodu koji oni istražuju, podsjeća Bujak, već je do izražaja došla veća uloga muškarca, jer se pojavljuje ratnički, rudarski, metalurški... odnosno sve aktivnosti koje se vezuju za muškarce.

Svi nalazi koje su proteklih mjesec pronašli na gradinama u naselju Gradišće i Kopilo Gavranović će prezentirati na Evropskom skupu arheologa u Bernu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.