Izvor: Klix | Petak, 30.08.2019.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dio Prve transverzale gotov do kraja 2019.

Ilustracija (Foto: mariait/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je kako je Prva transverzala jedan od ključnih i strateških projekata Vlade KS. Na ovakvu saobraćajnicu građani Sarajeva čekali su 40 godina.

Radovi su počeli u ovoj godini, a prema očekivanjima ovaj dio saobraćajnice biće završen do kraja godine, iako je prvobitno planirano da će to biti mart 2020. godine.

Do sada su završeni zemljani radovi i široki iskop na potezu od budućeg kružnog toka na Šipu, do samog ulaza u tunel Kobilja glava, uslijed duple količine iskopa zbog nelegalnih deponija koje je dozvolila Općina Centar deponovano je preko 100.000 m3 zemlje, uređena drenažna rebra zbog podzemnih voda i same karakteristike zemljišta (močvarno zemljište).

Dužina saobraćajnice na kojoj se izvode radovi je 1.140 metara, a širina više od 200 metara na dijelu sa pejzažnim uređenjem. Investicija za ovaj dio Prve transverzale iznosi 12,8 mil KM.

U septembru se očekuje dogovor s EBRD-om oko početka gradnje tunela Kobilja glava dužine 650 metara sa dvije cijevi koje će spajati dvije općine modernom saobraćajnicom.

Šteta je naveo da ako se ubrza proces rješavanja imovinskih odnosa na prvoj dionici moguće je da do kraja godine bude raspisan javni poziv za izgradnju dijela saobraćajnice od raskrsnice kod Tehničke škole do buduće raskrsnice Prve transverzale sa gradskim autoputom i lokalnim saobraćajem, u ulici Halida Kajtaza.

Radovi bi mogli početi na proljeće 2020. godine i na ovoj dionici Prve transverzale, ali uz napomenu da Zavod za igradnju mora riješiti imovinsko-pravne odnose, a Općina Centar dati građevinsku dozvolu.

- Radovi se nastavljaju, a Ministarstvo saobraćaja će u narednom periodu intezivno tražiti odgovoran i efikasan pristup svih institucija koje su zadužene shodno svojim ovlastima, da utiču na što brži i efikasniji rad, kako bi građani što prije dobili novu saobraćajnicu koja će značajno unaprijediti i olakšati saobraćaj u Kantonu - najavio je ministar Šteta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.