Izvor: Glas Srpske | Petak, 30.08.2019.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sud odlučuje o stečaju bijeljinskog Žitoprometa 26. septembra

Ilustracija
Sudbina bijeljinskog Žitoprometa trebalo bi da bude poznata 26. septembra, za kada je u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zakazano ročište u vezi sa sagledavanjem situacije u tom preduzeću i otvaranjem stečajnog postupka. Rekao je to advokat Miloš Stevanović koji zastupa 100 zaposlenih u Žitoprometu.

- Zahtjev za pokretanje stečajnog postupka smo podnijeli u namjeri da budu sačuvana prava radnika i da se firma revitalizuje, a ne da bi došlo do njenog rasparčavanja. Postoji nekoliko zainteresovanih preduzeća koja su spremna da kupe Žitopromet i firmu dignu iz pepela, ali većinski vlasnik Slobodan Pavlović na to ne pristaje. Na ročištu će predstavnici radnika i preduzeća iznijeti sve u vezi s poslovanjem kompanije kako bi bila sagledana situacija i pokrenut stečaj - rekao je Stevanović.

Dodao je da u Žitoprometu nema ni struje, te da su se radnici organizovali da na smjenu čuvaju fabriku jer se tamo i dalje nalaze vrijedne mašine koje su značajne za ponovno pokretanje proizvodnje.

Zaposleni u Žitoprometu su uz pomoć svog advokata sakupili 5.000 maraka i uplatili 26. jula na ime sudskog depozita kako bi ispunili sve uslove potrebne za otvaranje stečaja u tom preduzeću.

Ukupna imovina Žitoprometa procjenjuje se na 17 mil KM dok je iznos duga prema radnicima, bankama i dobavljačima oko 5 mil KM. S obzirom na to da su još krajem prošle godine poslati na čekanje, radnici su krajem juna zatražili otvaranje stečaja u preduzeću nakon što je propao pokušaj prodaje nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta kupcima iz Izraela.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.