NavMenu

Njemačka mornarica se protiv morske bolesti bori žvakom s vitaminom C

Izvor: Radio 021 Petak, 30.08.2019. 08:09
Komentari
Podeli
(Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
Morska bolest je poput kazne na otvorenom moru, bez obzira da li pogađa putnike na brodovima ili profesionalne mornare.

Kako lijekovi protiv mučnine mogu da imaju razne nuspojave, njemačka mornarica je odlučila da na svojim marincima testira djelotvornost žvakaćih guma s visokim nivoom vitamina C.

Najčešće se u borbi protiv morske bolesti propisuju antihistaminici, koji istovremeno djeluju sedativno i spriječavaju povraćanje, ali njihova česta nuspojava je osjećaj umora i pospanosti, što je neprihvatljivo za posadu vojnog broda.

- S obzirom na ranije nalaze da vitamin C ublažava simptome morske bolesti i da je njegovo dejstvo duže nego u slučaju uzimanja antihistaminika, njemački vojni ljekari su početkom godine započeli dvogodišnje ispitivanje na nekoliko stotina marinaca vojnih fregata - rekao je Andreas Koh s Pomorskog medicinskog instituta.

Koh je objasnio da se žvakanjem žvakaće gume oslobađa visoka doza vitamina C i djeluje tako da se spriječava ili umnogome smanjuje lučenje histamina u mozgu. Vrlo brzo djeluje jer sadržaj žvake brzo ulazi u tijelo putem pljuvačke. Kako bi se ova teorija provjerila, tokom istraživanja će se nekim mornarima davati žvake s velikom količinom vitamina C, a drugima neće.


Vitamin C prirodno snižava nivo histamina u ljudskom organizmu. Riječ je o hemijskim vezama koje uzrokuju alergijske simptome, a njihov prevelik nivo u organizmu rezultira mučninom i povraćanjem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.