Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.08.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predata urbanistička saglasnost za izgradnju nulte transverzale u Sarajevu

Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas, 29. avgusta je direktoru Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirzi Hulusiću uručio urbanističku saglasnost za izgradnju nulte transverzale, čime je napravljen prvi konkretni korak ka izgradnji ove veoma važne saobraćajnice u centralnom gradskom jezgru.

Načelnik Ajnadžić je istakao da, bez obzira na činjenicu što Općina Centar nije nadležna za rješavanje ovog pitanja, nulta transverzala je jedan od najprioritetnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu.

-Meni kao načelniku Općine Centar je iznimno drago da smo danas konačno pokrenuli ovaj projekat sa izdavanjem urbanističke dozvole, čime krećemo u naredni korak, a to je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koje ćemo nadam se što prije riješiti. Administracija Općine Centar je predanim radom uspjela izdati ovu dozvolu. Urbanistička dozvola obuhvata prostor od Vilsonovog šetališta do Ulice zmaja od Bosne, ukupne dužine od 220 metara, a širine od 12 do 15 metara. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa neće biti nimalo jednostavno posebno za dvije parcele koje se nalaze na planiranoj trasi nulte transverzale, gdje je u jednom slučaju pokrenut spor pred nadležnim sudom, dok je druga parcela opterećena hipotekom u vlasničkom listu. Mi želimo također da ponudimo vlasnicima parcela zamjensko zemljište iste kvadrature kako bismo riješili ove odnose što je moguće prije - objasnio je Ajnadžić.

Direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač rekao je danas da je izabran projektant glavnog projekta, saopšteno je na sajtu Općine Centar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.