Izvor: Indikator | Četvrtak, 29.08.2019.| 13:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada FBiH otkazala još jednu aukciju trezorskih zapisa

Vlada Federacije otkazala je još jednu aukciju dužničkih vrijednosnih papira. Nakon što je otkazana aukcija koja je bila predviđena za 11. juni, isto se dogodilo i sa aukcijom koja je bila predviđena za 27. avgust.

- Uzimajući u obzir adekvatan nivo likvidnosti Jedinstvenog računa trezora FBiH i zbog toga smanjene potrebe za finansiranjem, Federalno ministarstvo finansija odlučilo je da otkaže aukciju trezorskih zapisa planiranu za 27. avgust 2019. godine, navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija FBiH.

Na ovaj način Vlada Federacije BiH ostaje samo na jednoj realizovanoj aukciji vrijednosnih papira u ovoj godini i to trezorskih obveznica u iznosu od 30 mil KM koja je održana 28. maja 2019. godine.

Indikativnim kalendarom aukcija Vlade FBiH predviđeno je u ovoj godini zaduživanje obveznicama i trezorskim zapisima u vrijednosti 370 mil KM, ali je za očekivati da će ta cifra na kraju godine, s ozbirom na zadovoljavajuće stanje javnih finansija u ovom entitetu, biti znatno manja.

Ovakvo stanje ne ide u prilog bankama koje imaju višak likdvinosti, te nemaju priliku da upotrijebe višak sredstava na koja plaćaju "ležarinu" u Centralnoj banci BiH, piše Indikator.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.