NavMenu

Živinice dobile prvi javni punjač za elektro automobile i smart rasvjetu - Uskoro i otvaranje autoputa za bicikle

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.08.2019. 10:57
Komentari
Podeli
(Foto: opcinazivinice.ba)
Na zgradi Gradske uprave Živinice postavljen je i pušten u rad savremeni aparat za besplatno punjenje električnih automobila, što je prva stanica prva stanica za napajanje u ovom gradu.

Riječ je o savremenom punjaču koji omogućava brzo punjenje baterije vozila u roku od 25 minuta, a s tim punjenjem prosječni električni automobil može preći oko 200 kilometara.

Nabavka punjača za električne automobile omogućena je kroz saradnju sa UNDP-om i Slovačkom ambasadom. Pored instalacije punjača, kroz navedenu saradnju je nedavno postavljeno deset smart uličnih lampi.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića radi se o pilot projektu preko kojeg je deset smart uličnih lampi postavljeno u Topličkoj ulici, a nakon testne faze apliciraće se za nove projekte kroz koje će se obezbijediti smart lampe u cilju kvalitetnog osvjetljenja cijelog područja Grada Živinica.

- Grad Živinice je, zajedno sa Zadrom i Nikšićem, nosioc projekta Smart City, a u okviru projekta smo dobili deset smart lampi i navedeni aparat za punjenje. Željeli smo da naš grad preraste u jedan savremen grad tako što ćemo ga okrenuti ka Evropi, a prema svim standardima koje smo do sad ispunili mi idemo u tom pravcu. Smatram da će ovo biti jedan pozitivan signal kojim ćemo dati potencijal i mogućnost da se i na privatnim pumpama krene sa postavljanjem električnih punjača, kako bi stimulisali naše građane da uzimaju ovakvu vrstu automobila. Postavljanjem punjača za električne automobile smo također potencionalnim investitorima koji često dolaze sa električnim automobilima u naš grad željeli pokazati da imaju mogućnost punjenja istih. Napominjem da će punjenje električnih automobila biti besplatno. Kada je u pitanju aspekt ekologije otvaranjem prvog autoputa za biciklo, a koje će se desiti u narednim danima, mi želimo poslati posebnu poruku iz našeg grada - rekao je gradonačelnik Kamenjaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.