Izvor: Indikator | Četvrtak, 29.08.2019.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

WizzAir od oktobra ukida četiri linije sa tuzlanskog aerodroma

(Foto: Tupungato/shutterstock.com)
Zimskim redom letenja, kompanija WizzAir planirala je ukinuti letove na četiri destinacije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla. To će se primjenjivati od kraja oktobra, a među najznačajnijom destinacijom je let za Austriju odnosno Beč.

- WizzAir smatra da mu nije profitabilan i nažalost taj let za Beč će se ukinuti u toku zimskog perioda letenja što se tiče sezone 2019/2020", kaže Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, izvijestio je RTV Slon.

Letovi na relaciji Tuzla – Beč, Stokholm, Vaxjo i Baden Baden ponovo će biti uspostavljeni tek s početkom ljetnog reda letenja odnosno od proljeća 2020. godine.

- On će se vjerovatno vratiti u ljetnom redu letenja, početkom 2020. godine. Svake godine dođe do reduciranja sa 15-16 destinacija pa se u toku zimskog reda letenja smanji na 11 do 12 - navodi Karasalihović.

Inače, sa tuzlanskog aerodroma tokom cijele godine letovi se odvijaju na destinacije u Njemačkoj, Švajcarskoj i Švedskoj. Kako navode u Upravi, ukidanje letova na četiri destinacije ne bi trebalo uticati na rad i poslovanje. Očekuju da će do kraja godine ispuniti svoj plan i dostići broj putnika od 620.000.

- Prošle godine smo imali 585.000 putnika pa bi to bilo povećanje od 9%. Također želim napomenuti da smo koncem prošle i početkom ove godine dobili konkurenciju što se tiče samih destinacija koji idu iz i prema BiH. Banjaluka je otvorena sa tri-četiri destinacije, a Sarajevo sa jednom destinacijom - ističe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kroz Međunarodni aerodrom Tuzla tokom prethodnih sedam mjeseci prošlo je oko 340.000 putnika, a samo u julu to je broj od oko 68.000.

U Upravi očekuju da će u narednim godinama dolaziti do povećanja broja putnika od 3 do 5% na godišnjem nivou, s čime bi svakako bili zadovoljni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.