NavMenu

Livanjska škola dogovorila saradnju sa proizvođačem opruga iz Belgije

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.08.2019. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Rukovodstvo i strukovni profesori Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna u utorak, 27. avgusta, su posjetili pogon belgijske kompanije B - Spring u Livnu, koja proizvodi opruge i dijelove za avio i automobilsku industriju.

Grupa Mecaspring iz Belgije, vodeći proizvođač opruga u zemljama Beneluksa, otvorila je prošle godine proizvodni pogon u livanjskom naselju Begovaca. U tom pogonu koriste se CNC strojevi najnovije generacije, a s rukovodstvom Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević dogovorena je saradnja na stručnom obrazovanju učenika.

- Srednja strukovna škola je od ove školske godine, prateći tržišne potrebe, u obrazovni proces uvela strukovno zanimanje računalnog tehničara - CNC programera. S vodstvom B – Springa razgovarali smo o mogućnostima posjete učenika naše škole ovoj iznimno opremljenoj kompaniji, kako bi se oni iz prve ruke mogli upoznati s procesom rada CNC operatera i programera te obaviti praktičnu nastavu - kazao je u izjavi za Fenu ravnatelj škole Saša Grabovac, prenosi startbih.ba.

Na taj način učenici će dobiti priliku da se pored stjecanja teorijskog i praktičnog znanja u školi na licu mjesta upoznaju s konkretnim proizvodnim procesom za koji se školuju, dodao je ravnatelj.

Grabovac je podsjetio da je SSS Silvije Strahimir Kranjčević ranije, u okviru projekta "Poboljšanje kvalitete praktične nastave u srednjem obrazovanju", nabavila CNC stroj, a na tom struju nezaposlene osobe s evidencije Zavoda za upošljavanje Livno imale su priliku dobiti besplatnu obuku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Lječilište Gata kod Bihaća konačno dobija bazen - Raspisan tender vrijedan oko 750.000 KM

Lječilište Gata, udaljeno oko 18 km Bihaća, konačno bi moglo da dobije svoj zatvoreni fizioterapeutski bazen, čija je izgradnja najavljena još od 2022. godine, kako je i eKapija tada pisala. Naime, Zdravstvena ustanova Lječilište Gata Bihać raspisala je juče tender za izgradnju zatvorenog terapijskog bazena, a vrijednost ovih radova je procijenjena, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, na 748.717 KM, bez PDV-a. Ukoliko sve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.