Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.08.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada ZDK daje skoro 500.000 KM za uređenje obala Bosne u nekoliko opština

Ilustracija (Foto: TPGryf/shutterstock.com)
Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK Arnel Isak potpisao je sa predstavnicima općina i gradova te javnih komunalnih preduzeća ugovore o finansiranju projekata čišćenja obala rijeke Bosne duž njezinog toka kroz Zeničko-dobojski kanton.

Iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša za ovu namjenu je izdvojeno 423.497 KM, a prvi put nakon petnaest godina finansiraće se čišćenje rijeke Bosne u sedam gradova i općina, od Visokog do Doboj Juga, saopšteno je sajtu Vlade ZDK.

Novac ide za JKP Vis Doboj Jug (70.000 KM), JKP Radnik Zavidovići (70.000 KM), KJD Maglaj (68.121 KM), Gradu Zenica (50.000 KM), Općini Doboj Jug (25.376 KM), Općini Kakanj (70.000 KM) i Gradu Visoko (70.000 KM). Općina Žepče nije se prijavila na javni poziv resornog ministarstva, tako da planirana sredstva od 500.000 KM nisu u cjelosti utrošena.

- Projektom je planirano uklanjanje divljih deponija, čišćenje priobalnog pojasa od svih otpada i omogućavanje prohodnosti obalama rijeke Bosne. Očekujemo da će lokalne zajednice odmah otpočeti realizaciju projekta te da će čišćenje biti završeno do kraja godine. Želimo da pomognemo gradovima i općinama da očiste rijeku Bosnu kako bismo imali čišći i ljepši okoliš. Nadam se da ćemo projekt nastaviti i iduće godine - kazao je ministar Isak.

Potpisivanjem ovih ugovora nastavljena realizacija programa utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK vrijednog 1,5 mil KM. Početkom sedmice Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša potpisalo je ugovore o finansiranju 17 projekata lokalnih zajednica i javnih komunalnih preduzeća, koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, a za koje je izdvojeno 900.000 KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.