NavMenu

Kanada iskoristila biznis šansu i umjesto SAD bilježi veliki izvoz jastoga za Kinu

Izvor: Tanjug Petak, 30.08.2019. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Songquan Deng/shutterstock.com)
Izvoz američkog jastoga u Kinu se ove godine sunovratio, jer su nove kontratarife prouzrokovale da se biznis sa morskom hranom premesti ka sjeveru.

Kina, koja važi za velikog kupca jastoga, uvela je u julu 2018. godine visoke tarife na uvoz američkih jastoga i mnogih drugih prehrambenih proizvoda usljed rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Trampove administracije, podsjeća američka agencija AP, prenosi Tanjug.

U međuvremenu, taj biznis je procvjetao u Kanadi, čiji ribolovci love iste vrste jastoga kao američki.

Usljed smanjenja obima poslovanja došlo je i do otpuštanja u nekim preduzećima u Mejnu, te je tako u kompaniji Lobster vlasnica Stefani Nado morala da otpusti polovinu od 14 ljudi koliko je nekada radilo u veleprodaji.

SAD su u ovoj godini zaključno sa junom izvezle u Kinu oko milion kilograma jastoga (2,2 miliona funti), pokazuju podaci američke savezne vlade.

Tokom istog perioda prošle godine izvezeno je gotovo 12 miliona funti, što ukazuje na pad više od 80%.


Istovremeno, kanadski izvoz u Kinu se u prvom ovogodišnjem polugodištu već približio količini od 33 miliona funti, što je gotovo jednako ukupnom izvozu u čitavoj prošloj godini.

Vrijednost kanadskog izvoza se približila nivou od 200 miliona dolara u periodu januar-jun 2019. godine, i gotovo sigurno će nadmašiti prošlogodišnji izvoz od preko 223 miliona dolara.

Istovremeno, vrijednost američkog izvoza procjenjena je na manje od 19 miliona dolara, što je gotovo za 70 miliona dolara manje u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.