Izvor: Nedeljnik | Četvrtak, 29.08.2019.| 08:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crno vino djeluje kao probiotik, pojačava imunitet crijeva

(Foto: Refat/shutterstock.com)
Crveno vino dobro je za stomak jer povećava broj različitih korisnih bakterija, tvrde istraživači Londonskog kraljevkog koledža. Korist stiže sigurno od polifenola, jedinjenja koje bijelo vino, pivo i jabukovača imaju ali u znatno manjoj količini, navodi magazin Gastroenterology, piše BBC.

Čaša jednom u dvije nedjelje je sasvim dovoljna da napravi razliku, ali istraživači kažu da to nije izgovor za opijanje. Polifenoli postoje i u voću i u povrću.

Polifenoli, kao resveratrol u koži crvenog grožđa, jesu mikronutrijenti za koje se vjeruje da su korisni i da su gorivo za mikrobe koji žive u našim crijevima, ali one korisne. Naš stomak sadrži na milijarde bakterija i drugih mikroorganizama koji pomažu da stomak ostane zdrav. Sve više istraživanja sugerišu da male promjene našeg mikrobioma mogu da nas učine ranjivijim na iritabilni kolon, srčane bolesti i gojaznost i čak da loše utiču na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Ishrana, način života i neke vrste lijekova mogu da naruše taj fini balans u stomaku.

Raznolikost crijevne flore uvećava se od crnog vina, ali izgleda da je sasvim dovoljno povremeno ga piti, tj. jednu čašu nedjeljno ili jednom u dvije nedjelje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.