Izvor: Tanjug | Srijeda, 28.08.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja nedjelje počinje gradnja dionice autoputa Beograd-Sarajevo kroz Srbiju

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović održala je pripremni sastanak sa turskom kompanijom Tasyapi o izgradnji auto-puta Sremska Rača - Kuzmin i najavila da će do kraja ove sedmice početi pripremni radovi za novi most na Savi u Sremskoj Rači, čime počinje gradnja autoputa Beograd - Sarajevo.

- Tasyapi počinje pripremne radove, a zatim i radove, na dionici za koju je dobio građevinsku dozvolu, za izgradnju auto-puta između Beograda i Sarajeva. To je važan korak - rekla je Mihajlović Tanjugu poslije sastanka.

Dionica Sremska Rača-Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a vrijednost radova iznosi oko 220 mil EUR.

Podsjetila je da je komercijalni ugovor sa kompanijom Tasyapi potpisan u decembru 2018. i da je završeno sve što je neophodno da bi radovi mogli da počnu. Na gradilištu je već 1.000 radnika spremno da počnu da rade i za radnike je napravljen kamp.

Tasyapi, dodaje, radi i projektno-tehničku dokumentaciju za drugi dio prstena ka BiH, a to je dionica Požega-Kotroman u dužini od 63 km, a procijenjena vrijednost tog dijela je oko 800 mil EUR.

- Sa kompanijom Tasyapi počinjemo uskoro i rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin, nadamo se da ćemo na jesen i to pokrenuti - dodala je potpredsjednica Vlade Srbije.

Srbija izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.