Izvor: RTV | Srijeda, 28.08.2019.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Somborska fabrika Black Horse ponovo radi - U planu proizvodnja 7.000 akumulatora dnevno

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Joe Belanger/shutterstock.com)
Fabrika akumulatora Black Horse nekada je bila najbolje somborsko preduzeće. Nekoliko godina posle privatizacije počeli su problemi i uslijedio je stečaj. Novi vlasnik fabrike sada je švajcarska kompanija Batagon, koja je na tržište vratila prepoznatljiv brend i zaposlila oko 200 radnika.

Ova fabrika sada ponovo radi, radnici su u pogonima, a na proizvodnim trakama ponovo su akumulatori. Većina zaposlenih bivši su radnici ove fabrike koji su se posle nekoliko godina vratili na posao.

- Meni je najbitnije da se vratim u svoju zemlju, jer sam rođeni Somborac. Radni vijek sam proveo u Fabrici akumulatora i čim sam dobio poziv da se vratim, jer se ponovo pokreće proizvodnja, pristao sam i krenuli smo - kaže Bogdan Nikolić, direktor razvoja Fabrika akumulatora Black Horse Sombor.

- Iza mene su ljudi koji su radili u staroj fabrici. Oni su deo našeg tima. Savršeno razumiju posao koji su do sada radili. Direktori koji su otišli u inostranstvo, u strane kompanije sada se vraćaju. Trenutno imamo oko 200 radnika. Imali smo i velike muke i poteškoće posle kupovine fabrike. Uložili smo mnogo, remontovali smo mašine, sanirali ono što je uništeno. A prije mesec dana krenuli smo u jedan novi projektni zadatak - kaže Darinka Đuran, direktorka Fabrike akumulatora Black Horse Sombor.

Fabrika akumulatora Black Horse posle nekoliko godina ponovo kreće u osvajanje tržišta, a cilj je dobiti povjerenje starih kupaca.

- Zacrtani cilj do kraja godine je proizvodnja 7.000 akumulatora dnevno. U vrijeme najveće proizvodnje u ovoj fabrici to je bilo 10.000 akumulatora dnevno. Mi to još ne možemo da postignemo, a realan plan je 7.000 - kaže direktorka Đuran.

Da bi se ovi planovi ostvarili do kraja godine biće zaposleno još 150 radnika.

- Naše tržište je u ovom trenutku je prije svega Rusija, jer je velika potražnja, zatim Italija, Francuska, Njemačka, Španija. Znači radimo i Evropu i Rusiju, ali i region. Ići ćemo i dalje. Trenutno analiziramo potencijalna tržišta - kaže direktorka Đuran.

Fabrika akumulatora Black Horse aktivno sarađuje sa lokalnom sredinom i do sada su pomoć u akumulatorima dobili gerontološki centar, bolnica, dom zdravlja, saobraćajna policija, a pomoć će biti uručena i sigurnoj kući u Somboru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.